Irán: Oroszország is kapjon szerepet az atomtárgyalásokban

Mohammad Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter szerint aktívabb szerepet kellene szánni Oroszországnak az atomtárgyalásokban, mivel az talán közelebb hozná a hatok és Irán közötti megállapodás időpontját.

Az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokat csütörtökön kezdik újra a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja és Németország) Genfben. A megbeszélések előtt John Kerry amerikai külügyminiszter és Mohammad Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter külön találkozik – írja a BBC.

A hatok és Irán még 2013 novemberében kötöttek ideiglenes megállapodást, azonban a kétszer is meghosszabbított határidőre nem sikerült véglegesen megegyezniük. A céljuk most az, hogy idén március 1-jére tető alá tudjanak hozni egy újabb megállapodást, amelynek részleteit július 1-ig vitatják meg.

Kerry hétfőn Indiában azt nyilatkozta, reméli, hogy képes lesz "gyorsítani a (tárgyalási) folyamatot." 

A felek közötti vita Irán uránprogramja miatt alakult ki. A közel-keleti ország azt állítja, hogy békés célokra használja az atomenergiát, a Nyugat azonban ezt vitatja, és amíg Irán nem csökkenti az urándúsítás mértékét, addig szankciókkal kell számolnia. A tárgyalásokon az urándúsítás mértékének csökkentéséről és a szankciók leépítésének gyorsaságáról alkudoznak majd. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.