Iráni atom: Nem sokat tudni róla, de történelmi a megállapodás

Több mint negyven órával az eredetileg kitűzött március 31-i határidő után sikerült megállapodni az iráni nukleáris program korlátozásáról.

A nemzetközi koalíció cserében vállalta, hogy az iráni teljesítés mértékében csökkenti, akár meg is szünteti a gazdasági-pénzügyi szankciókat. A mostani megállapodás még csak az irányelvekről szól, a részleteket a következő három hónapban, június végéig kell kidolgozni. Biztosra vehető, hogy akkor is késhegyre menő viták lesznek,

a mostani hír mégis történelmi.

Az egyezséggel az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb nemzetközi válságának békés megoldására nyílik lehetőség.

A tárgyalásokat az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország, illetve Németország folytatta Teheránnal. A folyamat még 2006-ban kezdődött, a mostani forduló nyolc napig tartott. A megbeszéléseket a Lausanne-i Beau-Rivage Palace Hotelben tartották.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a Lausanne-i szálloda teraszán
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a lausanne-i szálloda teraszán
RUBEN SPRICH / Reuters

A konkrétumokról egyelőre kevés derült ki. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főbiztosa a Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel tartott közös sajtóértekezleten azt mondta, „döntő lépést" sikerült tenni. Csökkenteni fogják Irán urániumdúsító kapacitását és dúsítotturán-készleteit. Teherán végsőkig feszítette a húrt azzal, hogy a szankciók gyors visszavonását követelte.

Az első jelek arra engednek következtetni, hogy ebből végül engedett, ami lehetővé tette az USA és az EU számára kulcsfontosságú kompromisszumot, amelynek alternatívái már csak a szankciók szigorítása vagy a fegyveres összecsapás maradt.

Korábban a külvilág csak a résztvevők lakonikus, mégis árulkodó hangvételű Twitter-bejegyzéseiből tudhatta, hogy az utolsó órákban sikerült áthidalni a megmaradt nézetkülönbségeket. Zarif például azt tudatta, hogy „megvan a megoldás, készek vagyunk azonnal nekilátni a szövegezésnek”.

A német külügyminisztérium ezt közölte: „Megállapodást értünk el a végső megállapodás kereteiről.”

John Kerry amerikai külügyminiszter nem rejtette véka alá elégedettségét:

„Nagy nap... Hamarosan visszatérünk a munkához a végső megállapodásért."

A megegyezést végig ellenző izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu sem késlekedett a Twitter használatával: „Bármilyen megállapodásnak lényegesen vissza kell fejlesztenie Irán nukleáris képességeit és meg kell fékeznie a terrorizmusát és agresszióját."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.