Irán valami nagyra készül

Mahmúd Ahmadinezsád elnök szerint országa a napokban tesz bejelentést az atomprogramjában elért látványos eredményről.

Részletekbe nem bocsátkozott, de sokat ígért: Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szombaton azt mondta, hogy országa a napokban „nagy eredmények” bejelentésére készül az atomprogramjával kapcsolatban. Konkrétumok említése nélkül az államfő leszögezte, hogy Irán soha nem adja fel a nukleáris célkitűzéseit, vagyis hogy atomfegyverekben is használható szintre dúsítson urániumot. Teherán nem fog engedelmeskedni az erő nyelvének, amelyen a nyugati hatalmak beszélnek – jelentette ki a Ahmadinezsád, aki az iszlám forradalom 33. évfordulóján tartott nyilvános beszédet az iráni fővárosban.

Irán valami nagyra készül
Demonstrators wave Iran's flag and hold up a picture of supreme leader Ayatollah Ali Khamenei during a ceremony to mark the 33rd anniversary of the Islamic Revolution, in Tehran's Azadi square February 11, 2012. Iran's President Mahmoud Ahmadinejad said on the anniversary of the revolution that the Islamic Republic would soon announce "very important" achievements in the nuclear field, state TV reported. REUTERS/Raheb Homavandi (IRAN - Tags: ANNIVERSARY POLITICS RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY)

Barack Obama amerikai elnök a héten jelezte, hogy jogosnak tartja az Irán atomprogramja miatt megfogalmazódó aggályokat, de ellenzi, hogy emiatt légitámadás induljon a perzsa ország ellen. Védelmi minisztere, Leon Panetta nemrég úgy vélte, Izrael tavasszal mérhet légicsapást az iráni nukleáris létesítményekre. Szakértők szerint ha ez megtörténik, az negatívan befolyásolhatja Obama esélyeit a novemberi elnökválasztáson. Az Egyesült Államok és Izrael együtt menetelve dolgozik azon, hogy megakadályozza Iránt a nukleáris fegyverek kifejlesztésében – fogalmazott az amerikai elnök.

A szóbeli fenyegetéseken túl – legfőbb vallási vezetőként Ali Khamenei ajatollah múlt pénteken is Izrael eltörléséről beszélt – Teherán mostanában inkább engedékenynek mutatkozik az atomprogramjával kapcsolatban. Hosszú idő után nemrég a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége is elutazhatott Iránba megvizsgálni, hogyan áll a program, amely a kitartóan hangoztatott iráni álláspont szerint kizárólag polgári célokat szolgál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.