Irán további tárgyalásokat akar

Irán további tárgyalásokat akar a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), mielőtt hivatalos választ adna az urán dúsításáról és cseréjéről szóló nemzetközi egyezménytervezetre - közölték pénteken Teheránban.

A NAÜ csütörtökön kapta meg az első iráni reagálást a tervezetre, de azt az Irna iráni hírügynökség nem hivatalosnak  minősítette, és hivatalos választ csak a technikai részletek  kitárgyalása után ígért. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök előzőleg azonban kijelentette, hogy kész elfogadni a fűtőanyagcserére  vonatkozó nemzetközi javaslatot.

"Az iszlám köztársaság csak tudatta pozitív véleményét a tárgyalásról, és azt jelezte, hogy kész a műszaki és gazdasági megfontolásokra alapozott tárgyalásokra, ami a teheráni reaktor  fűtőanyaggal való ellátását illeti. A csütörtöki válasz még nem a  tervezetre szólt" - írta az Irna.

Az amerikai-orosz-francia ajánlat lényege, hogy Oroszországba  szállítanák Irán 1500 kilogrammnyi uránkészletének háromnegyedét, és ott az energiatermeléshez szükséges szintre dúsítanák. Az így nyert  alapanyagból ezután Franciaországban gyártanának atomreaktorban  felhasználható fűtőelemeket. Az iráni elnök azt szűrte le az  indítványból, hogy a teheráni atomprogrammal foglalkozó nagyhatalmak  az együttműködés mezejére léptek.

Az Európai Unió vezetői pénteken ismét sürgették, hogy Teherán fogadja el az indítványt, mert az megnyitja az együttműködést az unióval, de azt is kinyilvánították, hogy továbbra is súlyos  aggodalmaik vannak az iráni atomprogram békés jellegét illetően. A NAÜ tervezetét Washington, Moszkva és Párizs már jóváhagyta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.