Irán segélyt küld Gázába

Egy izraeli járőrhajó búvárruhás palesztinokat ölt meg. Törökország a segélyflottilla elleni izraeli akció kivizsgálását követeli – Irán pedig segélyszállítmányt küld a Gázai övezetbe.

Az iráni Vörös Félhold szervezet hajókkal és repülőgéppel segélyszállítmányt küld a Gázai övezetbe – közölték hétfőn Teheránban. A karitatív szervezet vezetője szerint az egyik hajón az iráni lakosság adományait (élelmiszert, gyógyszert) szállítanák, egy másikon a szervezet hetven önkéntese utazna, egy harmadikat pedig kórházhajóként küldenének a Gázai övezet partjaihoz. Mint az Irna hírügynökség jelentette, a repülőgép Egyiptomon keresztül szállítana harminc tonna humanitárius segélyt.

Az iráni Forradalmi Gárda még vasárnap bejelentette, hogy hajlandó haditengerészeti kíséretet adni azokhoz a teherhajókhoz, amelyek a Gázai övezet izraeli blokádján áttörve próbálnak segélyszállítmányt eljuttatni az övezetbe. „A Forradalmi Gárda haditengerészeti erői teljes mértékben készek arra, hogy kísérjék a szabadság és a béke flottilláit, amelyek a világ minden részéből érkező humanitárius segélyt visznek Gáza elnyomott népének” – idézte a Mehr hírügynökség Ali Sirázit, aki Ali Hamenei ajatolláhot képviseli a gárdán belül.

Mahmúd Abbász palesztin elnök közben bejelentette, hogy küldöttséget meneszt Gázába, megbékélési tárgyalások folytatására a Hamász iszlamista szervezettel. A palesztin vezető az NTV török hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: az izraeli blokádot megtörni szándékozó önkéntes segélyflottilla elleni izraeli támadásra a legjobb válasz, ha „a palesztin szervezetek megbékélnek egymással, és kéz a kézben állnak ellen Izraelnek”.

Egy izraeli járőrhajó megölt legalább négy, búvárruhás palesztint, aki (a hadsereg állítása szerint) terrorcselekményt akart végrehajtani a zsidó állam ellen. A Hamász megerősítette, hogy négy holttestet talált a helyszínen – írta az MTI. Az izraeli média szerint a palesztin búvárok elleni hétfői akciót ugyanaz a haditengerészeti egység hajtotta végre, amely a múlt héten megrohamozta a segélyflottillát.

Nem fog rendeződni Törökország és Izrael kapcsolata mindaddig, amíg utóbbi nem egyezik bele, hogy egy független ENSZ-bizottság kivizsgálja a segélyflottilla elleni izraeli katonai akciót – közölte hétfőn a török külügyminiszter. „Ha Izrael nem járul hozzá a bizottság létrehozásához, ez azt jelenti, hogy valami rejtegetnivalója van” – mondta Ahmet Davutoglu Isztambulban.

A török miniszter arra kérte Izraelt, hogy „adjon zöld jelzést az ENSZ által javasolt bizottság létrehozásához”. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a hét végén kezdeményezte egy nemzetközi vizsgálóbizottság létrehozását a gázai segélyflottilla elleni izraeli katonai akció ügyében.

A Gázai övezetben kialakult helyzetre az Egyesült Államok új megoldási eszközöket igyekszik felkutatni – hangsúlyozta Sarm-es-Sejkben az amerikai alelnök. Joe Biden egy héttel azután tárgyalt Mubarak egyiptomi államfővel, hogy izraeli kommandós támadás érte a nemzetközi segélyflottillát. Biden nagyon fontosnak nevezte, hogy az izraeliek és a palesztinok közvetett párbeszédéből közvetlen tárgyalás legyen.

Sebesült izraeli kommandóst fog egy palesztinbarát aktivista 2010. május 31-én.
Földközi-tenger, 20010. június 7. Az IHH török iszlamista segélyszervezet által közreadott kép, amelyen sebesült izraeli kommandóst (j) fog egy palesztinbarát aktivista 2010. május 31-én, miután az izraeli haditengerészet kommandósai megrohamozták egy, az izraeli blokád alá vont Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottilla török zászlóshajóját, a Mavi Marmarát. A támadásban kilenc palesztinbarát aktivista életét vesztette, több tucatnyi önkéntes és hét izraeli katona megsebesült. Az izraeli kormány szerint a Mavi Marmara hajón utazó aktivisták idézték elő az erőszakot. (MTI/EPA/IHH)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.