Irán orosz rakétapajzsot épít?

Az orosz sajtó szerint Moszkva olyan rakéta-védelmi fegyverrendszert szállít Iránnak, amely alkalmas lehet arra, hogy egy titkos atomfegyver-program helyszínét biztosítsa amerikai vagy izraeli légicsapások ellen.

Orosz sajtóértesülések szerint megállapodás született: Irán orosz légvédelmi rendszereket vásárol, sőt, a szállításuk már meg is kezdődött. tagadja ezt az érintett cég szóvivője. A orosz állami fegyverexportőr cégnek dolgozó Vjacseszlav Davigyenko hétfőn azt mondta, Oroszország kizárólag védelmi jellegű fegyverrendszereket szállít Iránnak, s ezek közé tartoznak a légvédelem eszközei is.

Ennek ellenkezőjét mondta a hétvégén az iráni fél. Iszmáil Kovszari, az iráni parlament védelmi bizottságának elnökhelyettese azt mondta: Irán és Oroszország megállapodott az Sz-300-as légvédelmi rendszer szállításáról, s egyes részeinek szállítása már megkezdődött. Davigyenko azonban cáfolta, hogy az orosz fél ebből a fegyverfajtából exportálna az ázsiai országnak.

Az Sz-300-as rendszer rakétái akár 150 kilométeres távolságból is képesek megsemmisíteni pilóta vezette vagy távirányítású repülőgépeket, ballisztikus rakétákat. Egy rakétakomplexum három kilövőegységből áll, amely négy-négy rakétával rendelkezik, s egyszerre hat célt követhet nyomon ezzel az összesen 12 rakétával. Az Sz-300-asoknak is védelemre van szükségük, s ehhez felhasználható a korábban már leszállított Tor-M1-es légvédelmi rakétarendszer.

Megfigyelők ezeket az értesüléseket kommentálva úgy vélték, Teherán atomlétesítményei védelmét akarja biztosítani az Sz-300-as orosz légvédelmi rendszerrel. A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán atomfegyver előállítására törekszik. Teherán azonban azt állítja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célú, energiatermelésre szolgál. Több elemző úgy vélekedik, ha egy ilyen program elér egy bizonyos fejlettségi szintet, az USA vagy Izrael légicsapásokat mérne a létesítményekre.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség egy meg nem nevezett forrására hivatkozva december 17-én jelentette azt, hogy a Sz-300-asok szállítása Iránnak megkezdődött. Hétfőn az ITAR-TASZSZ orosz közszolgálati hírügynökség egy forrását idézve ugyancsak említést tett erről.
Davigyenko hétfőn megerősítette, hogy korábban már szállítottak Iránnak Tor-M1-es légvédelmi rakétakomplexumokat, illetve jelenleg is kizárólag védelmi jellegű rendszereket szállítanak, s ezekhez tartoznak a légvédelmi eszközök is.

A szóvivő azt határozottan cáfolta, hogy az Sz-300-as a beszerzési listán volna. Azt azonban nem tette teljesen egyértelművé, nem lehetnek-e ilyen szállítások a jövőben is.

A Roszoboronexport szóvivője hangsúlyozta, hogy a Teheránnal, akárcsak a más országokkal való további együttműködés perspektíváit "érthető okokból kizárólag csak magukkal a megrendelőkkel tárgyalják meg". Ugyanakkor az orosz-iráni hadiipari együttműködés "Oroszország nemzetközi, a fegyverexport érvényes korlátozási rendszeréből adódó kötelezettségvállalásainak szigorú betartása mellett valósul meg, s nem kelthet aggodalmakat más országokban" - mondta az orosz szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.