Irán nem kér Lula ajánlatából

Irán visszautasította Luiz Inácio Lula Da Silva brazil elnök ajánlatát, miszerint Brazília politikai menedékjogot adna egy halálra ítélt iráni asszonynak.

Ramin Mehmanparaszt külügyminisztériumi szóvivő kedden kijelentette: Lula elnök egy jólelkű, humanista ember, de valószínűleg nem elég tájékozott ebben az ügyben. Ezért az iráni hatóságok készek elé tárni, hogy milyen főben járó bűnöket követett el az asszony, amelyek alapján a legsúlyosabb ítéletet szabták ki rá, és ezt követően Lula elnök számára is világos lesz a helyzet.

Lula szombaton egy választási kampánygyűlésen kijelentette: szeretné megkérni "barátját", Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, valamint Szajed Ali Hamenei ajatollahot, az iszlám köztársaság vallási és politikai vezetőjét, továbbá az iráni kormányt, tegyék lehetővé, hogy Brazília politikai menedékjogot adjon a nőnek.

A 43 éves Szakineh Mohammadi-Astianit, kétgyermekes anyát 2006-ban ítélték el, mert férje halála után két férfival is "törvénytelen viszonyt" folytatott, valamint - az IRNA iráni hírügynökség szerint - gyilkosságot és egyéb bűncselekményeket követett el. A halálos ítéletet megkövezéssel hajtanák végre.

Az elmúlt időben komoly nemzetközi kampány indult annak érdekében, hogy a nőt megmentsék a megkövezéstől. Teherán júliusban bejelentette, hogy egy időre felfüggeszti az ítélet végrehajtását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.