Irán lazított az atomprogramján

Nem működik minden urándúsító centrifuga, a felhalmozott készletek pedig nem elegendőek egy atomfegyverhez – állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

Irán csaknem teljesen felhagyott urándúsítási kapacitásának bővítésével Haszan Róháni elnökségének kezdete, azaz augusztus óta – állította csütörtökön nyilvánosságra hozott negyedéves jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A dokumentum egyúttal arra is rámutatott, hogy az iszlám köztársaság 196 kilogrammnyi 20 százalékosra dúsított uránja van, ami még mindig jóval az atomfegyverhez szükséges 250 kilogramm alatt van.

Emellett az utóbbi hónapokban Irán mindössze négy urándúsításhoz használt centrifugával bővítette natanzi atomlétesítményét, miközben május és augusztus között több mint 1800-zal nőtt ez a szám. A natanzi központban jelenleg 15 240 centrifuga van, de nem mindegyik működik közülük.

A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul. Mahmúd Ahmadinezsád előző elnök nem igyekezett túlságosan eloszlatni ezeket az aggodalmakat, de Róháni már hivatalba lépésekor hangsúlyozta, hogy szakít elődje politikájával. Az iszlám köztársaság azóta intenzív tárgyalásokkal igyekszik rendezni az évtizedes atomvitát, és ennek érdekében már többször találkozott az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjából és Németországból álló Hatok csoportjának képviselőivel.

A NAÜ-jelentés ellenére Amano Jukija, a szervezet főigazgatója úgy látja, hogy Irán hozzáállásában Róháni hivatalba lépése óta sem történt radikális változás, hiszen továbbra is folyik az urándúsítás. A nemzetközi szervezet egyébként három nappal ezelőtt egyezett meg az iráni atomügynökséggel a felmerülő kérdések tisztázásában és az ellenőrzések menetrendjében. A megállapodás révén lehetővé válik az, hogy a szervezet ellenőrei felkeressék az araki nehézvizes atomlétesítményt és a gacsini uránbányát.

Az iráni nukleáris programról Barack Obama amerikai elnök is beszélt csütörtökön. Az Egyesült Államok nem akarja, hogy Teheránnak nukleáris fegyvere legyen, mert az destabilizálná az egész közel-keleti térséget és atomfegyverkezési versenyt indíthatna el – mondta. Hangsúlyozta, hogy Washington éppen ezért továbbra is minden eszköz alkalmazására nyitott a probléma megoldása érdekében. Obama rámutatott: már egy köztes megegyezés is több hónappal késleltetné, hogy az iszlám köztársaság elérje a nukleáris fegyver kifejlesztéséhez szükséges képességet. Egyben kérte a kongresszust: ne fogadjon el újabb szankciókat és hagyja, hogy Teherán bebizonyítsa a nukleáris programjáról folytatott tárgyalások iránti elkötelezettségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.