Irán könnyűszerrel gyárthatna atomfegyvert

Iránnak megvannak a tudományos és a technikai feltételei, hogy atomfegyvert gyártson, de ezt nem fogja megtenni, jelent meg az iráni parlament honlapján.

-Iránnak megvannak a technikai és a tudományos feltételei, hogy nukleáris fegyvert készítsen, de ezt sosem fogja megtenni - jelentette ki Gholamreza Mesbahi Moghadam parlamenti képviselő, akinek az állásfoglalását a parlament honlapján is közzétették.

A befolyásos politikus nem a kormány tagja, így véleménye nem tükrözi az iráni vezetőség álláspontját. Azonban mégiscsak ez az első eset, hogy egy ilyen kiemelkedő iráni politikus nyíltan bevallja, Irán képes lenne atomfegyver készítésére.

A képviselő kijelentése pénteken jelent meg a parlament honlapján. A közzététel azt mutatja, hogy Irán egységesen kiáll álláspontja mellett, mely szerint minél nagyobb technológiai fejlettséget próbálnak meg elérni a nukleáris energia területén, de nem akarnak atomfegyvert, mint ahogy azt az Egyesült Államok állítja. Ráadásul a képviselő kijelentése a jövő heti, Teherán nukleáris ambícióiról szóló megbeszélés előtt született, amelyen az USA és más nagyhatalmak is részt vesznek.

Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási vezetője szintén cáfolta, hogy atomfegyvert fejlesztenek. Szerinte egy ilyen fegyver birtoklása bűn, ráadásul haszontalan, ártalmas és veszélyes is. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök pedig azt mondta, hogy ha egyszer majd Irán atomfegyvert fejleszt, akkor azt nyíltan teszi, és nem fog megijedni senkitől.

James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató januárban azt mondta egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson, hogy Iránnak valóban megvannak az eszközei, hogy nukleáris fegyvert készítsen, de még nem tette meg. A titkosszolgálat egy 2007-es jelentésre támaszkodik, eszerint Irán 2003-ban felhagyott a titkos atomfegyver fejlesztésével. Azonban Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Izreal és az USA, valamint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA ) szerint ezek a munkálatok azóta folytatódtak. Habár az IAEA szerint sincs arra bizonyíték, hogy a fejlesztést fegyverekhez használnák fel.

Irán szerint a nukleáris programjuk békés, csak energiát akarnak termelni, és fejleszteni akarják a rákos betegek kezelésére szolgáló eszközöket. Ráadásul csak 3,5 százalékos dúsítottságú urániumot állítanak elő, az atomfegyverekhez pedig 90 százalékos kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.