Irán kettőzött erővel akar dúsítani

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bejelentése szerint a Fordóban lévő atomkomplexumban május óta megkétszerezték a centrifugák számát.

Bár az új centrifugák még nem üzemelnek, a májusi 1064 után az iráni Fordóban lévő nukleáris létesítménynek már 2140 urándúsító centrifugája van, több mint kétszer annyi, mint három hónappal ezelőtt – hívja fel a figyemet az a jelentés, amelyet a bécsi székhelyű ENSZ-szervezet, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség adott ki csütörtökön. A dokumentum megállapítja, hogy az Irán által magasan dúsított urán mennyisége a 2010-es 145 kilogrammról 189-re nőtt, és kitér arra, hogy a helyi hatóságok jelentős mértékben gátolják az ügynökség vizsgálódási lehetőségeit a parcsini katonai támaszponton.

Parcsin az iráni fegyvergyártás és -fejlesztés központja, ahol a nyugati gyanú szerint a rakétakísérletek mellett atomkísérleteket is folynak, de az ügynökség szerint a támaszpontot nemrég „kitakarították”, vagyis eltüntették az esetleg árulkodó nyomokat.

A NAÜ az el nem kötelezett országok (NAM) teheráni konferenciájához időzítette a jelents nyilvánosságra hozatalát.

Teherán évek óta kitartóan hangoztatja, hogy atomprogramja nem katonai, hanem polgári célokat szolgál, és a növekvő áramigény miatt, illetve orvosi felhasználásra dúsít uránt. Fordóban hlyi hatósági közlések szerint 20 százalékra dústják az uránt, ami messze van az atomfegyver előállításwától szükséges mértéktől, de májusban a NAÜ-ellenőrök 27 százalékra dúsított urán nyomait is felfedezték már. Összehasonlításul: egy durva, gyakorlatilag használhatatlan nukleáris fegyverhez elvileg elég akár 20 százalékra dúsított urán is, de a valóban hatékonynak számító atomarzenálhoz általában 85 százalékos vagy a feletti dúsítottságú urán kell. A Hirosimára 1945. augusztus 6-án ledobott atombombában, Little Boyban 64 kilogrammnyi, 80 százalékra dúsított urán volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.