Irán kétszer annyi uránt dúsíthat

Irán felállított minden centrifugát a fordow-i föld alatti létesítményben, így már semmi sem tarthatja vissza attól, hogy duplájára növelje urándúsító kapacitását, állítja egy kiszivárgott ENSZ-jelentés.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Irán nemsokára atomfegyver birtokába juthat. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) jelentése tíz nappal Barack Obama amerikai elnök újraválasztása után jött ki. Többen azt várják, hogy az elnökválasztás lezárultával új lendületet kapnak az iráni atomprogramról szóló tárgyalások.

A Reutersnek nyilatkozó nyugati diplomata szerint az IAEA jelentése azt bizonyítja, hogy Teherán továbbra sem hajlandó együttműködni az ügynökséggel, még tovább dúsít, újabb centrifugákat állít üzembe, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

A fordow-i föld alatti nukleáris létesítményben 2800 centrifugának van hely, ebből most már mind a helyén van. Eddig itt hétszáz centrifuga működött, állítólag bármikor képesek ennek a dupláját, 1400-at is üzembe állítani. Ha Irán úgy dönt, hogy ezekkel még tovább dúsít, akkor a vártnál hamarabb is atomfegyverhez juthat.

Irán azt állítja, hogy a dúsított uránt csak békés célokra, reaktorok működtetésére használják, a legutóbbi jelentés szerint azonban ezzel már gyakorlatilag leálltak. Így húszszázalékos dúsítottságú uránból Iránnak már 135 kilogramm van raktáron, az atombombához 200-250 kilogramm szükséges. Ráadásul nukleáris erőművekhez csupán 3,5 százalékos dúsítottságú urán kell. A nukleáris fegyverhez kilencvenszázalékosra van szükség, a húszszázalékosat azonban már nem nehéz erre a szintre dúsítani.

Izrael folyamatosan fenyegetőzik, hogy ha Irán nem hagy fel a dúsítással, akkor támad, azonban a fordow-i létesítmény – mivel föld alatt van – légicsapásokkal kevésbé támadható.

A jelentés azt is hangsúlyozza, nagyon fontos lenne, hogy végre beengedjék az IAEA-t a parchini létesítménybe, és meg tudjanak róla győződni, hogy ott nem atomfegyver előállításával kísérleteznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.