Irán kész tárgyalni nukleáris programjáról

Irán szerdán közölte, hogy kész tárgyalni nukleáris programjáról, leállítani azonban nem hajlandó. A testület arra reagált, hogy a ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország képviselői április nyolcadikán felkérték Iránt, hogy újítsák fel a tárgyalásokat atomprogramjáról.

A teheráni állami televízió idézte  a közleményt, amelyet Szájed Dzsalili, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkárának, a  nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyalójának hivatala adott  ki.

A dokumentumban iráni részről kiemelték, hogy az iszlám  köztársaság üdvözli a kölcsönös tiszteletre épülő, építő jellegű és  tisztességes tárgyalásokat, és remélik sikerül a jelenlegi problémákat párbeszéd útján rendezni. Hangoztatták egyben:  miközben  az atomsorompó-szerződés (NPT) keretében kapcsolatban állnak a  Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, folytatják nukleáris programjukat.

A múlt héten Mahmúd Ahmenidezsád iráni elnök részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy Teherán javaslatokat készített  annak érdekében, hogy véget vessen a vitának.

Egyelőre nem világos, hogy Irán ellenjavaslata különbözik-e korábbi kudarccal végződött kezdeményezéseitől. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azt gyanítják, hogy  polgári célzatú nukleáris programja örvén Irán atomfegyvert készül  előállítani. Teheránban tagadják, hogy az atomprogram az  áramtermelésen kívül mást is szolgálna, az ENSZ azonban szankciókat  vezetett be Irán ellen, mivel nem volt hajlandó felfüggeszteni  kifogásolt nukleáris tevékenységét és meggátolta a kivizsgálására hivatott ENSZ-ellenőrzéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.