Irán kész tárgyalni az atomprogramról

Ellentétben azzal, amit a Nyugat állít, Irán kész tárgyalni a nagyhatalmakkal nukleáris programjáról - idézte Mahmúd Ahmadinezsád elnök szavait csütörtökön az állami televízió honlapja.

„Azt állítják (a nyugati hatalmak), hogy Irán menekül a tárgyalások elől, de ez nem igaz.(...) Miért kellene nekünk ezt tennünk?" - tette fel a költői kérdést Mahmúd Ahmadinezsád az ország déli részén lévő Kermanban tett nyilatkozatában. A politikus ezenkívül ostorozta a Nyugatot, amiért minden egyes alkalommal éppen a következő tárgyalás előestéjén dönt a szankciókról, megzavarva ezzel annak előrehaladását.

Az Irán atomprogramjáról szóló tárgyalásokban részt vevő 5+1-es csoport - nevezetesen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország) és Németország - az utóbbi napokban többször hangot adott annak az óhajának, hogy Teherán üljön vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az iráni államfő az Európai Unió (EU) által bejelentett új szankciókkal kapcsolatban hangsúlyozta: azok nem lesznek hatással az országra.

„Egykor a kereskedelmünk 90 százalékát Európával bonyolítottuk, de ma ez az arány már csak 10 százalék, az Egyesült Államok pedig idestova 30 éve nem vásárol olajat Irántól, és nincs kapcsolata a központi bankunkkal (...). Az iráni népet nem fogja érinteni a büntetőintézkedés" - szögezte le az iráni államfő.

Közben az iráni parlament az EU-ba irányuló olajszállítás azonnali leállítását követelte. A Fars hírügynökség csütörtöki jelentése szerint a teheráni törvényhozás energiabizottsága már hozzá is látott egy ehhez szükséges törvénytervezet kidolgozásához. A képviselők már vasárnap szavaznának az indítványról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.