Irán jövőre új urándúsítót épít

- Elkészültünk a tíz új dúsítóüzem helyének meghatározásával - mondta Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője.

Új urándúsító üzem építését kezdi meg Irán a jövő év első felében - közölte hétfőn Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője.

- Elkészültünk a tíz új dúsítóüzem helyének meghatározásával - mondta Szalehi az állami televízió internetes oldalának jelentése szerint. - Ezek egyikének építése még az idei iráni év vége (2011. március 20.) előtt vagy a következő év elején megkezdődik.

Ez lesz a harmadik urándúsító üzem az országban a közép-iráni natanzi - ahol már több mint 8500 centrifuga működik - és a Teherántól délre lévő fordúi után, amelyet jelenleg építenek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) június 9-én újabb gazdasági szankciókról határozott, miután Teherán nem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsító tevékenységét. A nemzetközi közösség egy része attól tart, hogy Irán - békés atomprogramjának leple alatt - atomfegyver előállítására készül. Teherán tagadja ezt, és a korábbiakhoz hasonlóan visszautasította a legújabb BT-határozatot is.

Az iráni hatóságok szerint a jövőre építendő üzem a natanzihoz hasonló kapacitású lesz. A jelenleg még egyedüliként működő natanzi üzem 50 ezer centrifugát képes befogadni, de egyelőre csak 8582 van ott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi, májusi jelentése szerint. E jelentésből az is kiderül, hogy Natanz eddig közel 2500 kilogramm 3,5 százalékos dúsítottságú urániumot termelt, havi átlagban mintegy száz kilogrammot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.