Irán feltételeket szab a fűtőanyagcseréhez

Irán kihátrálhat a nukleáris fűtőanyag cseréjéről Brazíliával és Törökországgal kötött megállapodásból, ha az egyezség nem nyeri el teljes egészében a nagyhatalmak támogatását.

Az iráni parlament teljes egészében támogatja Teherán nyilatkozatát (az uráncseréről). Ha (a nagyhatalmak) részleteiben kezdik el vizsgálni a megállapodást, akkor az iráni parlament nem fogja azt jóváhagyni - mondta szombaton Ali Laridzsáni iráni házelnök.

Irán, Brazília és Törökország külügyminisztere hétfőn írt alá megállapodást Teheránban a gyengén dúsított iráni uránkészlet nukleáris fűtőanyagra cserélésének első lépéséről. Teherán beleegyezett abba, hogy Törökországba szállítja, s ott letétbe helyezi 1200 kilogrammnyi, 3,5 százalékosra dúsított uránkészletét, hogy cserébe később 120 kilogramm, 20 százalékosra dúsított fűtőanyagot kapjon teheráni kutatóreaktorának üzemeltetéséhez.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő szóvivője közölte: a brazil-török-iráni megállapodás "jelentős arányban" tartalmazza Barack Obama azon javaslatait, amelyeket az amerikai elnök két héttel ezelőtti, brazil kollégájának küldött levelében vázolt fel.

A nyugati országok azzal gyanúsítják Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja keretében nukleáris fegyver előállítására törekszik, ám Teherán ezt tagadja. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az Irán elleni büntetőintézkedések újabb, negyedik körének elfogadására készül. Törökország és Brazília viszont - a BT nem állandó tagjaiként - azt szorgalmazzák, hogy a megállapodás miatt függesszék fel a Teheránnal szemben hozandó újabb szankciókról folytatott egyeztetést.

Csütörtökön egy iráni parlamenti képviselő is jelezte, hogy Irán visszaléphet a csereügylettől, ha az ENSZ újabb szankciókat vezet be ellene. Mohammad Reza Bahonar befolyásos jogalkotó azt mondta, ha (a Nyugat) új határozatot hoz Iránnal szemben, akkor nem tekintik magukra nézve kötelezőnek a teheráni nyilatkozatot, és nem szállítják külföldre a fűtőanyagot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.