Irán fegyverekkel segíti Aszadot

Irán fegyvereket, megfigyelésre alkalmas eszközöket és lőszert is adott Teheránnak, ez pedig nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Bassár el-Aszad szír elnök hatalmon tudott maradni.

Irán széles körű segítséget nyújt Bassár el-Aszad szír elnöknek, hogy leverje a kormányellenes lázadókat. Fegyvereket, lőszert és megfigyelési eszközöket is adtak neki. Emellett olyan technológiát is a rendelkezésére bocsátottak, amellyel meg tudták akadályozni, hogy az ellenzékiek a közösségi médián keresztül kommunikáljanak, ráadásul Irán fegyver nélküli drónokat is szállított Szíriának, amelyekkel megfigyelhették a felkelőket. Az iráni titkosszolgálat emberei személyesen is ellátogattak Aszadhoz, és tanácsot adtak neki, hogyan verje le az ellenzékieket.

Ugyan az iráni segítség nagymértékben hozzájárult, hogy Aszad eddig kitartott, az, hogy mennyi ideig bírja még, nem feltétlenül Teherántól függ. Az ellenzék ugyanis szervezetlen. A Szabad Szíriai Hadsereg bejelentette, hogy egy katonai tanácsot fog alakítani, amely végre lehetővé teszi, hogy országszerte összefogják erőiket. A tanács tagjai többek között a dezertált magas rangú katonatisztek lesznek.

Szombaton a hadsereg folyamatosan bombázta Homszt és Hamát, valamint megtámadták Sarakeb városát is. Pedig Homszban az aktivisták szerint már alig van valaki, csak pár felkelő, ők pedig nem tudnak szembeszállni a hadsereggel.

Úgy tűnik, hogy lassan Oroszország is elveszti a türelmét. Kofi Annan szombaton érkezett Oroszországba, vasárnap fog tárgyalni Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel. Hivatalos források szerint már Moszkva is tűzszünetet és az erőszak befejezését javasolja. Oroszország után Annan kedden és szerdán Kínába látogat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.