Irán és a CIA versengve korrumpálta az afgán elnököt

Az afganisztáni korrupció legfőbb forrása az Egyesült Államok – ez a mondat is szerepel a The New York Times (NYT) oknyomozó riportereinek most megjelent írásában, amely azt írja le, hogyan áramlott több tízmillió dollár a CIA-tól Hamid Karzai afgán elnök hivatalába, s onnan tovább.

A lap által megszólaltatott érdekeltek elmondták: havonta vitték a CIA alkalmazottjai a készpénzt, néha nejlonzsákokban, a kabuli elnöki hivatalba. A pénzt elsősorban azért adták Karzainak, hogy azzal vásárolja meg a különböző hadurakat és az ellene (illetve nyugati szövetségesei ellen) harcoló tálib vezéreket. Eközben befolyást akartak szerezni az elnöki palotában is, illetve az amerikai pénzeszsákoknak az al-Kaida elleni folyamatos hadviselést is fedezniük kellett.

A cikkben megszólal Khalil Roman, aki egy időben a kabuli elnöki adminisztráció helyettes vezetője volt. Szerinte „szellempénznek” nevezték az ömlesztve érkező dollárokat. 2001 óta tart a hadurak megvásárlása. A CIA akkor így fordított több helyi kiskirályt a tálib kormány ellen. Köztük volt Muhammad Kaszim Fahim, a jelenlegi első alelnök.

Karzainál először az irániak jelentek meg „készpénz-ajándékokkal” 2002 decemberében. Egy hónapra rá az amerikaiak is átálltak erre a módszerre. A 2010-es választási kampány idején Irán „ajándékozási kedve” megnőtt. Az iszlám köztársaság ki akarta szorítani az amerikaiakat Afganisztánból.

A CIA Teheránnal versengve növelte a baksist. Ennek eredménye az lett, hogy a magát önjárónak képzelő Karzai megpróbálta a saját befolyása alá vonni azon hadurakat, akik addig közvetlen amerikai pénzügyi pórázon voltak. Az irániak akkor szüntették meg a „pénzadományokat”, amikor Karzai stratégiai megállapodást kötött az USA-val. A NYT megjegyzi, hogy Teherán átláthatóbb módon pénzelte az elnöki hivatalt. A készpénz a titkárságra érkezett, s az adomány egy részét egy állami bankban helyezték el.

Hamid Karzai afgán elnök
Hamid Karzai afgán elnök a biztonsági szolgálatok vezetőivel. Elnézték

A „szellempénzről” tudó afgán és amerikai források a lapnak elmondták, hogy a CIA befolyást akart gyakorolni az elnöki palota, Karzai és belső köre fölött. Azt azonban nem tudni, hogy az amerikaiak megkapták-e azt, amit vártak. A lap megjegyzi, hogy Karzai abban az időben kezdett szembeszegülni az amerikaiakkal, hogy egyre több pénz halmozódott fel a kezében. Úgy tűnik, nem igazán sikerült a kegyeibe férkőzni, megvehetetlennek bizonyult. Ráadásul a lefizetett haduraknak közük van a drogkereskedelemhez és a tálibokhoz is, így a CIA-nek a pénzzel sikerült fenntartania azt a pártfogói hálózatot, amelyet éppen az amerikai diplomaták próbáltak meg szétrombolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.