Irán elítéli, hogy az Arab Liga a szír ellenzéket támogatja

Iránnak nem tetszik, hogy az Arab Liga a szír ellenzéket támogatja. A dohai csúcsértekezleten ugyanis a katari emír meghívására nem a damaszkuszi rezsim, hanem az ellenzék képviselője foglalhatta el Szíria helyét.

Irán „veszélyes magatartásnak” nevezte, hogy az Arab Liga éves csúcsértekezletén Szíria helyét a szír ellenzéknek adták át, közölte az iráni média kedden. – Szíria székét odaadni azoknak, akik nem élvezik a szír nép támogatását, nagyon veszélyes magatartásmintát alapoz meg az arab világban, amely precedens értékű lehet a jövőben az Arab Liga más tagjai számára is – mondta az iráni külügyminiszter-helyettes az ISNA hírügynökségnek, és hozzátette: ez a lépés véget vetett a szervezet régióban betöltött szerepének.

Szíria tagságát az Arab Ligában 2011 novemberében függesztették fel. A kedden kezdődött két napos dohai csúcson azonban mégsem maradt üresen a szék, a katari emír meghívására ugyanis az ellenzék hétvégén lemondott vezetője, Moaz al-Khatib foglalta el azt.

A Bassár al-Aszad szír elnök ellen 2011 márciusában kezdődött felkelés során a síita Irán a damaszkuszi rezsimet támogatta a főleg szunnita felkelőkkel szemben, Teherán ugyanis Szíriát szövetségesének tekinti az Izrael elleni harcban.

Al-Khatib tegnap állítólag megkérte John Kerry amerikai külügyminisztert, hogy Patriot-rakétákkal segítsenek megvédeni a felkelők kezében lévő területeket, a NATO azonban gyorsan visszautasította a kérést, írja a Reuters.

A csúcson jóváhagyták a szír lázadóknak nyújtandó katonai támogatást is. A közlemény megerősíti, hogy az Arab Liga tagjainak joguk van, hogy támogatást nyújtsanak a szír felkelőknek, ami lehet katonai segítség is.

Irán egy hat pontos tervet javasolt a szír helyzet megoldására: Teherán hangsúlyozza a választások és a reformok fontosságát, Aszad eltávolításába azonban nem mennek bele, mondván, a megoldás nem jöhet az országon kívülről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.