'Irán bosszút áll Izraelen és az USA-n'

Irán bosszút áll Izraelen és az Egyesült Államokon egy iráni fizikaprofesszor múlt heti meggyilkolása miatt - közölte az IRNA iráni hivatalos hírügynökség.

"Vegyétek biztosra, hogy Irán bosszút áll Maszúd Mohammadi mártír véréért" - idézte a jelentés Musztafa Muhammad Nadzsar belügyminisztert, aki Izraelhez és az Egyesült Államokhoz intézte szavait. "Egy ilyen elvakult tett, amelyet a Moszad (izraeli titkosszolgálat), a CIA (amerikai Központi Hírszerző Ügynökség), valamint az Iszlám Köztársaság rendszerének ellenségei követtek el, leleplezi gyöngeségüket" - mondta a belügyminiszter.

A magas beosztású iráni atomtudóst, egyetemi tanárt egy motorkerékpárra szerelt, távirányítással működésbe hozott pokolgéppel ölték meg lakása közelében ismeretlen tettesek múlt kedden Teheránban. A merénylet indítékai változatlanul homályosak. Mohammadinak nem volt politikai befolyása, nem publikált katonai szempontból fontos munkákat, és nem volt köze az iráni atomprogramhoz sem, bár foglalkozott az atomelmélet bizonyos kérdéseivel. Nem ismert, hogy lett volna bármilyen fontos szerepe az ellenzéki mozgalomban, bár neve feltűnt a Teheráni Egyetem 240 tanára között, akik egy petícióban a reformista elnökjelöltet, Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezért támogatták a vitatott júniusi elnökválasztás előtt.

A professzor meggyilkolását mind az iráni ellenzék kulcsfigurái, mind a keményvonalas kormány hívei elítélték.

Iráni illetékesek egy száműzetésben működő ellenzéki csoportot, a Népi Mudzsahidokat tették felelőssé a merényletért. Ez a fegyveres szervezet Irán szerint Izrael és az Egyesült Államok érdekeit szolgálja. A Népi Mudzsahidok és Washington cáfolta, hogy közük lenne a merénylethez, Izrael nem nyilatkozott az ügyben.
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök "cionista stílusban" végrehajtott merényletről beszélt, amely az elkövetőknek az iráni nemzettel szemben táplált gyűlöletét jelzi.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.