Irán beszáll az észak-koreai rakétakísérletekbe

Észak-Korea arra készül, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával is indítási kísérletet hajt végre, vélhetően röviddel azután, hogy áprilisban indít egy nagy hatótávolságú rakétát. Az indítási előkészületekben iráni atomszakértők is részt vesznek.

Észak-Korea arra készül, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával is végrehajt indítási kísérletet vélhetően röviddel azután, hogy áprilisban indít egy nagy hatótávolságú rakétát - közölte vasárnap a Szankei című japán napilap meg nem nevezett tokiói kormányforrásokra hivatkozva.

A lap arról is beszámolt, hogy a napokban 15 iráni szakember érkezett Észak-Koreába, hogy segédkezzenek a nagy hatótávolságú rakéta indításának előkészítésében. Az irániak Mahmúd Ahmadinezsád elnök Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőnek írt levelét hozták magukkal, amelyben arról van szó, hogy a teheráni vezetés nagy jelentőséget tulajdonít a két ország űrkutatási együttműködésének - közölték a lappal meg nem nevezett források.

Észak-Korea a nagy hatótávolságú rakéta indítását előre bejelentette, és azt állítja, hogy műholdat készül majd pályára állítani vele. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azonban azt gyanítja, hogy a rakétaindítás célja valójában nem a műholdfelbocsátás, hanem magának a rakétának - egy Taepodong-2 típusúnak - a próbája. Irán február 2-án Szafir-2 nevű rakétája segítségével felbocsátotta első műholdját, s ennek kapcsán a nyugati országok attól tartanak, hogy Teherán is ballisztikusrakéta-technológiáját fejleszti műholdfelbocsátás ürügyével.

A japán kormány pénteken utasította a hadvezetést, hogy semmisítsen meg minden olyan rakétát, vagy rakétatartozékot, amely veszélyes lehet a szigetország területére, ugyanis a hordozóeszköz röppályája a szigetország fölött ívelhet át. Hírszerzési források szerint a rakéta már az indítóállásban várja a startot.

Észak-Korea 1998 nyarán már kisebb nemzetközi válságot robbantott ki azzal, hogy elindított egy nagy hatótávolságú, Taepodong-1 típusú "műholdhordozó" rakétát, amely átrepült Japán fő szigete felett. A rakétakísérlet után Japán amerikai segítséggel rakétavédelmi pajzsot épített ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.