Iránnak saját drónja van

A drón kétezer kilométert is képes repülni, felderítésre és támadásra is alkalmas. Azt nem tudni, hogy hasonlít-e az Irán által zsákmányolt amerikai pilóta nélküli repülőhöz.

A Shahed 129 (Szemtanú) kétezer kilométert is képes repülni, felszerelhető bombával és rakétával, jelentette be a Forradalmi Gárda. A drón állítólag felderítésre és támadásra is alkalmas.

Tavaly Irán bemutatott egy zsákmányolt amerikai drónt, amelyet ők szedtek le, állítólag elektronikus csapda segítségével. Az Egyesült Államok viszont azt állítja, működési hiba okozta a zuhanást, Irán nem lőtte ki a pilóta nélküli gépet, és nem is használt semmilyen technológiát ahhoz, hogy a földre kényszerítse. Később Irán bejelentette, hogy megpróbálnak egy másolatot készíteni a drónról, de azt nem tudni, hogy a Shahed hasonlít-e az amerikaira.

Az irániak bejelentése után kezdődött az Egyesült Államok és szövetségeseinek tengeri hadgyakorlata a Perzsa-öbölben. A nyugati országok és Irán között egyre feszültebb a viszony Irán atomprogramja miatt, Izrael pedig katonai csapással fenyegeti az irániakat. Mahmúd Ahmadinedzsád elnök hétfőn bejelentette, nem veszik komolyan a "cionisták" fenyegetését, amúgy is minden eszközük megvan arra, hogy megvédjék magukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.