Irán átadta javaslatait a nagyhatalmaknak

Irán átadta javaslatait a nagyhatalmak képviselőinek szerdán, ám vitatott atomprogramjáról továbbra sem hajlandó tárgyalni velük.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter hivatalában fogadta a BT öt állandó tagjából és Németországból álló csoport képviselőit, akiknek hivatalosan átadta az írásos javaslatokat. Az Egyesült  Államokat az amerikai érdekképviseletet ellátó Svájc nagykövete  képviselte a rövid ceremónián.

Névtelenül nyilatkozó iráni vezetők közölték, hogy Teherán hajlandó ismét tárgyalni az Egyesült Államokat, Oroszországot,  Kínát, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Németországot tömörítő  hatok csoportjával, de csak a világot feszítő "nagy problémákról",  az iráni atomprogram felfüggesztésének kérdése szóba sem jöhet.

Ali Asgar Szoltaníje, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez  akkreditált iráni nagykövet szerdán Bécsben úgy fogalmazott, hogy  Teherán "több átfogó témát" javasolt megvitatni, kezdve a gazdasági együttműködéstől az atomenergia békés célú felhasználásáig, de atomprogramjáról csak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel hajlandó  tárgyalni.

Mottaki még kedden kijelentette, hogy az iráni javaslatokat "a  legfrissebb nemzetközi eseményeket figyelembe véve" dolgozták ki, és azok "a tárgyalások új lehetőségeinek létrehozását célozzák az együttműködés kialakításának érdekében".

Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő pedig arról beszélt, hogy Irán kész "igazságos és logikus párbeszédet folytatni" a hatokkal, ám nem szándékozik lemondani a  nukleáris technológiák békés célú alkalmazásához való jogáról.

A hatok először 2006-ban ajánlottak fel egy diplomáciai és kereskedelmi ösztönzőket egyaránt tartalmazó csomagot Iránnak cserébe azért, hogy felfüggessze urándúsítási tevékenységét. Tavaly még kedvezőbb javaslatokat kapott Teherán, ám az elsőhöz hasonlóan ezt is elutasította.

Barack Obama amerikai elnök szeptember végéig adott időt Iránnak arra, hogy elfogadja a hat nagyhatalom ajánlatát és kezdjék meg a tárgyalásokat. Irán szeptember 1-jén jelentette be, hogy kész folytatni a tárgyalásokat vitatott atomprogramjáról, sőt  új javaslatot terjeszt elő az ügyben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006 óta három ízben rendelt el szankciókat Irán ellen atomprogramja miatt, s a hatok jelenleg is  tárgyalnak a büntetőintézkedések további megszigorításának lehetőségeiről arra az esetre, ha Teherán továbbra sem tesz eleget az urándúsítás felfüggesztését követelő BT-határozatoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.