Irán akár öt atomfegyvert is legyárthatna

Az egyik amerikai tudományos intézet szerint Irán annyi uránt halmozott fel az utóbbi években, hogy ha azt tovább dúsítják, akkor öt atomfegyverre is elég.

Irán aktivitását mind a Nyugat, mind Izrael árgus szemekkel figyeli, és próbálják kiszámolni, mennyi időbe kerülne Teheránnak, hogy előállítsanak egy nukleáris fegyvert. Az amerikai Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (ISIS) most előhozakodott egy tanulmánnyal. Eszerint Irán az utóbbi öt évben akkora mennyiségű uránt halmozott fel, hogy ha azt tovább dúsítják, akkor akár öt atomfegyvert is legyárthatnak. Az ISIS a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) pénteken nyilvánosságra hozott, utolsó negyedéves jelentéseire alapozza állításait.

A hat nagyhatalom (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) ezen a héten Bagdadban győzködte Iránt, hogy vegyen vissza urándúsítási programjából. Semmi másban nem sikerült megegyezniük, csak abban, hogy jövő hónapban ismét találkoznak majd Moszkvában.

A feszültséget tovább fokozza, hogy a NAÜ ellenőrei 27 százalékos dúsítottságú uránt találtak a fordói föld alatti létesítményben. Eddig arról lehetett tudni, hogy Iránnak csak húsz százalékos dúsítottságú uránja van, habár a nagyhatalmak már ezt is sokallták.

Irán reagált is a NAÜ felfedezésére: nem tulajdonítanak jelentőséget annak, hogy az ellenőrök az átlagosnál nagyobb dúsítottságú urán nyomaira bukkantak, ez csak egy jelentéktelen technikai kérdés. Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-nagykövete szerint az ügyet csak a média fújja fel politikai célból, hogy rontsa az Irán és a NAÜ közötti konstruktív együttműködési légkört.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.