Irán: kitalált történet egy atombombáról

Irán tagadta és kitalált történetnek nevezte kedden, hogy atombomba gyártásához szükséges berendezés tesztelésére készülne, amint ezt a The Times című brit napilap állította hétfőn egy iráni dokumentumra hivatkozva.

Bizonyos országokat bosszant, hogy népünk megvédi nukleáris jogait – mondta heti rendes sajtóértekezletén Ramin Mehmanparaszt, a külügyminisztérium szóvivője. Amikor a nyugati országok nyomást akarnak gyakorolni ránk, kitalálnak ilyen történeteket, de ez tűrhetetlen – tette hozzá. A The Times ezt írta: "A dokumentum, amely az egyik legkényesebb iráni katonai nukleáris programra vonatkozik, négyéves tervet ismertet a neutroniniciátor kipróbálására vonatkozóan. A neutroniniciátor az atombombának az a része, amely beindítja a robbanást."

A cikkíró szerint több, közelebbről meg nem nevezett hírszerzési forrás a dokumentum keletkezését 2007 elejére, négy évvel azutánra időzítette, hogy Irán állítólag felfüggesztette fegyverkezési programját. A fárszi nyelvű műszaki irat leírja a neutronforrás és az uránium-hidrid használatát. A lap által megkérdezett szakértők szerint az atomfegyvergyártást leszámítva semmilyen más polgári vagy katonai felhasználás nem indokolja ezt az eljárást.

A napilap hangsúlyozza, hogy ezt a típusú urániumot használták a pakisztáni atombomba alkotóelemeként, ahonnan Irán a mintát vette. A The Times által megkérdezett szakértők úgy vélekedtek, eddig ez volt a legfontosabb arra utaló jel, hogy Irán folytatja atomfegyverprogramját.

Irán állítása szerint nukleáris programja kizárólag energiatermelési célt szolgál, de a nemzetközi közösség egy része azzal gyanúsítja, hogy atombomba gyártása érdekében törekszik magas fokon dúsított urán előállítására. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa eddig öt határozatot fogadott el Iránnal kapcsolatban, közülük három szankciókat rendel el a perzsa állam ellen, amiért nem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.