Irán meghosszabbítja az afgán menekültek vízumait

A perzsa ország bejelentette, hogy megállapodás született az ideiglenes vízumok hosszabbításáról. A döntéssel 450 ezer afgán menekült tartózkodási jogát hat hónappal növelték, mivel hazatérésük esetén veszély fenyegeti őket, az országukban újjáéledő fegyveresek állandó támadásai miatt.

Afganisztán, amelynek határain belül több százezer ember vált hajléktalanná, kérte a szomszédjait, hogy ne utasítsák ki azokat az afgán menekülteket, akik nem rendelkeznek a megfelelő dokumentumokkal a tartózkodáshoz – írja a Reuters.

Kabul szerint 760 ezer menekült volt veszélyben, és nem volt teljesen világos, hogy mi történik azokkal, akiknek nem hosszabbítják meg a tartózkodási engedélyét.

Az iráni külügyminisztérium pénteki nyilatkozatában azt mondta, hogy a két ország közötti testvéri kapcsolatokra alapozva, az ideiglenes vízumokat hat hónappal meghosszabbították. Hozzátették, hogy Afganisztán beleegyezett egy olyan terv kidolgozásába, amely segít a menekülteknek két hónapon belül.

Az ENSZ adatai szerint 765 ezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét Afganisztánon belül, és most közülük 631 ezer szorulnának segítségre a jövő év elejétől. A szervezet közel egymillió regisztrált afgán menekültről tud Iránban, legtöbbjük 2001 előtt érkezett, mielőtt az Egyesült Államok megdöntötte a tálibok iszlamista rezsimjét.

Azok a menekültek, akik a háború közben érkeztek nehezebb helyzetben voltak. Nekik egyénileg bírálták el kérelmüket. A menekültstátuszért folyamodóknak rengetek papírra volt szükségre, és bejegyezte őket az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.