Irán kételkedik a nukleáris megállapodásban

Abbász Aragcsi, iráni külügyminiszter helyettes szerint a június 9-10-i genfi tárgyalások gyümölcsözőek voltak, de a nézetek még mindig eltérnek. Az iráni tárgyalások az olaszokkal tovább folytatódnak ma és holnap Rómában.

A hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) július 20-ig kötött egyezményt Iránnal. A hatok enyhítettek a közel-keleti ország elleni szankciókon, cserébe az visszafogta az urándúsítást.

Az iráni külügyminiszter helyettes úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások intenzívek és nehezek voltak, de pozitív légkört sikerült teremteniük – írja az al-Dzsazíra.

Aragcsi szerint még nincs itt az idő a megegyezésre, több időre lett volna szükség. Irán szerint ezért nem biztos, hogy meg tudnak majd egyezni július 20-áig.

„De a jó hír, hogy mindegyik résztvevő komolyan elkötelezett a cél eléréséhez. „az, hogy meg tudjuk-e csinálni vagy sem, az egy más kérdés " – mondta Genfben.

A franciák sem túl bizakodóak a megállapodással kapcsolatban Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint még mindig az a fő kérdés, hogy az urándúsítás mértéke mennyi legyen. A dúsítást centrifugás módszerrel megoldó reaktorokban a hatok a centrifugális számot néhány százra tennék, míg Irán néhány ezres mértéket akar. Úgyhogy nem ugyanabban a keretben gondolkodunk – mondta Fabius.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.