Irán elfogott tíz amerikai haditengerészt

A Forradalmi Gárda elfogta az amerikai haditengerészet két kis hajóját és tíz tengerészét a Perzsa-öbölben. A két amerikai hajó az iráni hatóságok szerint illegálisan tartózkodott iráni vizeken.

Valószínűleg egy elromlott navigációs rendszer miatt lépett be a 10 amerikai katona iráni vizekre – tájékoztatott szerdán az iráni Press TV. Az amerikai hatóságok még nem erősítették meg a hírt.

A katonákat – akik elfogásukkor a Forradalmi Gárda szerint nem viselkedtek professzionálisan – a Farszi-szigeten tartják fogva. Szerda reggel még kihallgatásuk zajlott, pedig korábban a Pentagon szerint az irániak úgy tájékoztatták őket, hogy hamarosan elengedik a tengerészeket. A hatóságok azt vizsgálják, véletlenül sodródtak-e iráni vizekre, vagy küldetést teljesítettek.

 

A BBC szerint John Kerry amerikai külügyminiszter azonnal felhívta iráni kollégáját, Dzsavad Zarifot, hogy megoldják a kérdést. Az amerikaiaknál a Farsz szerint három 50 mm-es gépfegyvert is találtak.

Az időzítés kényes, hiszen Barack Obama amerikai elnök washingtoni idő szerint kedd este mondta el utolsó évértékelő beszédét.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.