Irán aknákat lőtt Pakisztánra

Ismét atrocitások voltak az iráni - pakisztáni határon. Pakisztáni források szerint Irán hat aknát lőtt ki szomszédjára. A lövedékek Mashkali határváros közelében csapódtak be. Pakisztán viszontválaszt fontolgatott.

Múlt héten Pakisztán azzal vádolta meg Iránt, hogy egy katonáját megölte, három másikat pedig megsebesítette. A pakisztáni média szerint a felek Teheránban fognak tárgyalni.

A túlnyomórészt síiták lakta Irán sokszor felelőssé teszi Pakisztánt, amiért az ottani szunnita fegyveresek nem hagynak fel a határon átnyúló támadásokkal. Az idén korábban négy iráni katona elrablása már megmutatta, milyen éles feszültség van a felek között. Az őröket szunnita harcosok vitték el Pakisztánba, de végül elengedték őket.

A BBC szerint Irán Szisztán és Beludzsisztán határ menti tartományában fordultak elő gyakori összecsapások az elmúlt években. Itt az iráni kormányerők, kábítószercsempészek és szunnita lázadó csoportok harcoltak egymás között.

Az iráni események azután váltak szélsőségessé, hogy Pakisztánnak a keleti határánál Indiával is összetűzései támadtak. Októberben legalább 17 ember halt meg és tucatnyian sérültek meg, mikor pakisztáni és indiai erők csaptak össze a kasmíri határ két oldalán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.