Irakban felfüggesztették a kereskedelmi tévéket

A hivatalos indok, hogy az erőszakot népszerűsítik, Tíz csatorna tűnik el ideiglenesen az éterből, nagy részük a szunnitákhoz áll közel. Köztük van az al-Dzsazíra is.

A napok óta tartó, eddig 170 halálos áldozatot követelő felekezetközi villongásokra hivatkozva kilenc kereskedelmi televízió sugárzási engedélyét függesztették fel vasárnap az iraki hatóságok. A hivatalos indok szerint az érintett csatornák „az erőszakot népszerűsítik”.

Irakban kedden tört újra a felszínre a felekezetközi feszültség a síiták és a szunniták között, miután a hadsereg lerohant egy kormányellenes szunnita tüntetést a Kirkukhoz közeli Havíjában. Ebben a támadásban húsz ember halt meg, a zavargások pedig Irak más városaira, Ramadiba és Fallúdzsába terjedtek tovább, a villongásoknak eddig 170 halálos áldozatuk volt. A tüntetők Núri al-Maliki miniszterelnök távozását követelik, és azt állítják, hogy a síita kormányzat elhanyagolja Irak szunnitáit. Maga Maliki síitaként „külföldről szított szektarianizmusról” beszél.

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a kínálatból ideiglenesen eltüntetett televízió-csatornák túlnyomó többsége szunnita vagy szunnita párti adó. A felfüggesztettek között ott van a katari pánarab hírtelevízió, az al-Dzsazíra, Irak első kereskedelmi televíziója, a Sarkíja, és a szunnita miniszterelnök-helyettes, Szaleh al-Mutlak tulajdonában lévő Babilija is. Az al-Dzsazíra bagdadi irodavezetője, Omar Abul-Ilah azt nem tudta megmondani, hogy az iraki hatóságok csak az arab nyelvű adás engedélyét függesztették fel, vagy a döntés az angol nyelvű Al Jazeera Englishre is vonatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.