Irak: vége a szunnita bojkottnak

Visszatértek a szunnita képviselők kedden az iraki parlamentbe, feladva az a törvényhozás elleni bojkottjukat, amelyet Tarek al-Hasemi alelnök terrorizmussal történő megvádolása miatt kezdtek.

Irak síita többségű kormánya január 17-én kitiltott hivatalából három szunnita minisztert, akik bojkottálták a kormány és a parlament üléseit. Az intézkedés célpontja a szunnita al-Irakíja tömörülés volt, amely a bojkottal az ellen tiltakozott, hogy a síita Núri al-Máliki kormányfő kezdeményezésére elfogatási parancsot adtak ki a szunnita alelnök, Tarek al-Hasemi ellen. Utóbbit terrorista merényletek finanszírozásával vádolták, bár ő cáfolta, hogy bármiféle köze lenne terrorsitákhoz, és az autonóm országrészbe, Kurdisztánba menekült, ameddig a bagdadi központi kormány keze nem ér el.

A bojkott miatt megszakadt a kormány tevékenysége, az ország pedig politikai válságba süllyedt, nem sokkal azután, hogy december közepén lezárult az amerikai csapatok kivonása Irakból. A politikai csatározásokat felekezetközi erőszakos cselekmények kísérték, amelyek januárban már több mint kétszáz halálos áldozatot követeltek, és polgárháború kirobbanásával fenyegettek.

Az al-Irakíja vezetői vasárnap döntöttek a parlamenti bojkott feladásáról, és a tömb 76 képviselőjének nagy része kedden vissza is tért a törvényhozásba, amelynek meg kell vitatnia az ország százmilliárd dolláros költségvetését. A tömörülés kilenc minisztere nem vett részt a kabinet keddi ülésén. Az al-Irakíja azzal vádolja Málikit, hogy háttérbe akarja szorítani a szunnitákat, és saját hatalma megszilárdítására törekszik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.