Jön a polgárháború? Merénylettel vádolják az iraki kormányfőt

A Núri al-Máliki vezette kabinet bűnrészes a Bagdadban csütörtökön történt, 70 ember halálával járó pokolgépes merényletsorozatban - állítja Irak kurd származású alelnöke, Tárik al-Hasemi. Áll a bál az amerikai kivonulás után.

A szunniták elleni hadjárattal és felekezetek közötti háború szításával vádolta meg a síita Núri al-Máliki iraki kormányfőt Tárik al-Hasemi alelnök. A Máliki által viszont terrorista csoportok szervezésével megvádolt kurd szunnita politikus az AP hírügynökségnek és a BBC perzsa nyelvű adásának adott nyilatkozatában azt állította, hogy a kormányfő meg akar szabadulni politikai riválisaitól és egyedül akarja irányítani az országot.

Máliki az amerikai katonák távozását követően úgy érezte, hogy eljött az ő ideje, megszabadulhat politikai vetélytársaitól és bírálóitól - emelte ki Hasemi, aki szerint ezt a küzdelmet vele kezdte, de majd a többiekkel folytatja a miniszterelnök. Hozzátette: Máliki katasztrófába taszítja Irakot, és egyedül ő felelős azért, ami történik az országgal, az emberekkel.

Az iraki alelnök azt is állította, hogy a központi kormány bűnrészes a Bagdadban csütörtökön történt, 70 ember halálával járó pokolgépes merényletsorozatban. Azt mondta: biztos abban, hogy valaki a kormányon belül irányította ezeket a robbantásokat. Erre senki másnak nincs meg a képessége - tette hozzá Hasemi, aki szerint nem ez volt az első alkalom. Álláspontjának alátámasztására kifejtette, hogy az ilyen terrorista támadások végrehajtása meghaladja az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet képességeit. A merényletsorozat nagyon jól szervezett volt, azok, akik részt vettek benne, minden akadályoztatás nélkül közlekedhettek.

A csütörtöki merényletek elkövetését egyelőre senki sem vállalta, de elemzők szerint a szunnitákat tömörítő al-Kaida feltehetően a síiták lakta területek megtámadásával a felekezetek közötti megosztottságot akarja elmélyíteni, és nem mellesleg emlékeztetni arra, hogy még mindig jelentős erőt képvisel.

A legmagasabb rangú szunnita politikusnak számító Hasemi ellen december 19-én adtak ki elfogatóparancsot a hatóságok. Az alelnök még annak nyilvánosságra kerülése, illetve állítólagos testőreinek ellene szóló tanúvallomása előtt a kurd autonóm területekre menekült. Hasemi, aki tagadta az ellene felhozott vádakat.

A történtek tovább mélyíthetik az utóbbi idők legsúlyosabb iraki belpolitikai válságát, amelyet főként a síiták és a szunniták szembenállása okoz, és amely az amerikai katonai kivonulás után szinte azonnal elmélyült. A válság a törvényhozás munkáját is érinti, mivel a szunnitákat tömörítő al-Irakíja blokk a síita kormányfő túlzott hatalomkoncentrációja elleni tiltakozásként a múlt hét végén felfüggesztette parlamenti tevékenységét, majd hétfőn a kormányból is kivonult. Máliki szerdán azzal fenyegette meg a pártot, hogy leváltja a minisztereit, amennyiben továbbra is bojkottálják a törvényhozás és a nemzeti egységkormány munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.