Irak elismerte, hogy a szélsőségeseké a vegyifegyver-gyár

Hivatalos iraki források is megerősítették a hírt, miszerint a szunnita szélsőségesek elfoglaltak egy használaton kívüli vegyifegyver-gyárat.
Az iraki vezetés egy ENSZ-nek küldött levélben ismerte el, hogy nem fog tudni eleget tenni kötelességének, azaz nem tudja majd megsemmisíteni vegyi fegyvereinek egy részét, ugyanis a Bagdadtól északnyugatra lévő gyár az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) kezére került, írja a BBC.

A Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak címzett levélben az iraki ENSZ-nagykövet azt írta, hogy az újabb hódításra június 11-én került sor – ezt egyébként az Egyesült Államok akkor megszellőztette –, és a térségben működő megfigyelő rendszer által készített felvételek szerint a szunnita szélsőségesek azonnal fosztogatni kezdtek. Feltételezések szerint mintegy 2500 ideggázzal – szarinnal – és mustárgázzal – ellátott rakétát tárolnak a gyárban.

Az ENSZ és az Egyesült Államok azonban nyugalomra intett mindenkit, a használaton kívüli Mutanna komplexum vegyi fegyvereit ugyanis szakértők szerint a lázadók nem tudják semmire sem használni, így nincs ok az aggodalomra. 

Az ENSZ becslései szerint a konfliktusban eddig legalább 2417 iraki – köztük számos civil – lelte halálát, és mintegy egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát.

Az ISIS – amely múlt héten független államot, kalifátust kiáltott ki Szíria és Irak területén – közel egy hónapja kezdte a legújabb offenzívát, amelynek eredményeként számos iraki várost az ellenőrzése alá vont.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.