iPoddal a tálibok ellen

iPhone-okkal és iPodokkal látja el a Pentagon az Afganisztánban és Irakban harcoló amerikai katonákat. A védelmi minisztérium arcfelismerő és robotrepülőgép-vezérlő programokat fejleszt a két Apple-termékre, amely sokkal kevesebbe, kerül, mint a hagyományos hadászati kommunikációs eszközök.

A Pentagon iPhone-okkal és iPodokkal látja ez az Afganisztánban és Irakban harcoló katonákat – írja az Independent londoni napilap. A hadsereg tapasztalatai szerint ugyanis az Apple jelenleg is több mint 30 000 alkalmazás futtatását lehetővé tevő sokoldalú készülékei a katonai akciók során is nagyon jól használhatók.

Az amerikai hadsereg vezetői szerint az iPod és az iPhone elsőrangú segítség a modern gerillaháborúkban: könnyen használható, és a megfelelő titkosítási programok telepítése után akár katonai célokra is bevehető. A készülékek egyszerre működhetnek szótárgépként, GPS-helymeghatározóként és kommunikációs eszközként. Sőt, már most is létezik olyan alkalmazás, amelynek segítségével a mesterlövészek kiszámíthatják a röppályát.

A Pentagon rájött, hogy az Apple termékei sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos, kifejezetten hadászati célokra létrehozott multifunkcionális kommunikációs eszközök, ráadásul a katonáknak nem kell külön megtanulniuk, hogyan kezeljék őket.

A hadsereg ezért nagy mennyiségben rendelt iPhone-t és iPodot, és egyúttal katonai feladatokra használható alkalmazások kifejlesztésébe kezdett. A tengerészgyalogosok számára arcfelismerő programot szeretne kifejleszteni, amelynek segítéségével a katonák könnyebben azonosíthatják a gyanús egyéneket. A Pentagon olyan alkalmazást is szeretne gyártani, amely alkalmas a bombákat hatástalanító robotok és a hírszerzési feladatokat ellátó robotrepülőgépek vezérlésére.

 

Teljes cikk: globusz.net

Amerikai katona Bagdadban
Amerikai katona Bagdadban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.