Iohannis: Romániának a schengeni övezetben van a helye

Romániának a schengeni övezetben van a helye, mert teljes mértékben teljesíti a csatlakozáshoz szükséges feltételeket - jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis új román államfő.

A Bukarestben akkreditált külföldi diplomatákhoz intézett beszédében Iohannis kifejtette, hogy elnöki mandátuma alatt folytatni akarja Románia európai integrációját, így a schengeni csatlakozás és az euró bevezetése továbbra is aktuális célkitűzés marad.

Úgy vélte, hogy Romániának a schengeni övezethez való csatlakozása kizárólag politikai okok miatt késik, és szerinte az EU legnagyobb hiányossága nem gazdasági jellegű, hanem a partnerek közötti bizalom hiányában mutatkozik meg, ami hátrányos megkülönböztetéshez vezet.

"Partnereink kötelessége, hogy korrektek legyenek a kiértékelésekben és a szabályok alkalmazásában. Hiszünk a betartott szabályokban, illetve olyanokban, amelyek nem módosulnak a változó érdekek függvényében" - mondta Iohannis, aki szerint az európai intézményektől kapott biztosítékok alapján Románia arra számít, hogy a schengeni övezet tagállamává válik.

Rámutatott: Románia kész hozzájárulni a schengeni övezet hatékonyabb működéséhez, és elismerte, szigorúbban kell őrizni az EU határait, ugyanakkor nem sérülhet a szabad mozgáshoz való alapvető jog sem.

Az államelnök kiemelte Románia és az Egyesült Államok stratégiai partnerségének fontosságát, és közölte, Bukarest a dinamikus együttműködés folytatásában érdekelt. Továbbá fontosnak nevezte Romániának a Franciaországgal, Olaszországgal, Lengyelországgal, Ausztriával, az Egyesült Királysággal, Spanyolországgal és Törökországgal létező stratégiai partnerségének gazdagítását, majd megemlítette a Magyarországgal és Bulgáriával való kétoldalú együttműködést, amelyet főleg a határ menti együttműködések területén akar erősíteni Bukarest.

Iohannis megállapította, hogy Bukarest és Moszkva kapcsolatát beárnyékolja az ukrán válság, és a konstruktív párbeszéd visszaállításához elsősorban arra van szükség, hogy Oroszország tiszteletben tartsa a nemzetközi jog elveit. Rámutatott: Bukarest Kínával is fejleszteni akarja kapcsolatait főleg a gazdasági együttműködés terén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.