Intim videón bukott le a párttitkár

Egy öt évvel korábbi felvételen a szeretőjével mulat Chongqing város kerületi pártvezetője. Az akciónak köze lehet a karrierjét innen elindító Bo Xilai idei bukásához.

Megfosztotta posztjától Lei Zhengfut a Kínai Kommunista Párt fegyelmi bizottsága, miután az interneten intim felvételek szivárogtak ki róla. Chongqing város kerületi párttitkára a kedden megjelent felvételekről tagadta, hogy ő volna rajtuk, ám ez nem befolyásolta a bizottság pénteki döntését, amely szerint a 2007-ben készült videó igazi.

A képsorok a Sina Weibo mikroblog-oldalon jelentek meg, amelynek 420 millió felhasználója van az 1,3 milliárdos országban. A kiszivárogtató szerint Lei igyekezett lefizetni őt, majd telefonon fenyegette, ha nyilvánosságra hozza a videót, amelyen Lei 18 évesnek mondott szeretőjével látható. A magát oknyomozó újságíróként megnevező Ji Xuguang szerint a felvételeket a lány készítette. Állítása szerint a szerető ellen Lei a redőrséget is bevetette, amely egy hónapig tartotta őrizetben a lányt.

A fegyelmi bizottság most azt is vizsgálja, valóban fenyegette és lefizetéssel kísérletezett Lei, illetve, hogy köze volna szeretője egykori őrizetbe védeléhez.

A generációváltáshoz érkezett Kínai Kommunista Párt legutóbbi kongresszusán megválasztotta új vezetőit. A korábbi tervek szerint ebbe a körbe került volna Bo Xilai is, ám az egykori kereskedelmi miniszter ellen több korrupciós per indult, feleségét pedig egy brit üzletember meggyilkolásában találták bűnösnek. A kegyvesztett Bo után nemcsak a párt legfelső vezetésében kellett újratárgyalni a posztok elosztását, hanem a hatalmas ország alsóbb szintein is meg kellett találni az érdekcsoportok közötti új egyensúlyt. Bár a párt a korrupció és a hatalommal való visszaélés elleni küzdelmet hirdette meg, Lei lemondatása nem annyire ezzel a céllal, mint inkább a posztok újraosztásának kényszerével hozható összefüggésbe.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.