Internetkávézókat is felállítottak a gátlástalan kémkedéshez

A brit titkosszolgálatok lehallgatták a 2009-es G20 találkozók résztvevőit; folyamatosan figyelték a telefonforgalmat, hozzáfértek a BlackBerry okostelefonokon folytatott levelezéshez, és jelszavakat is ellopták – derült ki a Guardian által ismertetett dokumentumokból.

A lap időzítése nem véletlen: kellemetlen pillanatokat okozhat a brit és az amerikai vezetőknek a G8-csúcson, hogy bebizonyosodott a régóta terjesztett pletyka, mely szerint a házigazdák lehallgatják a vendégeket.

Gordon Brown ismerteti a G20 csúcstalálkozó eredményeit 2009. április 2-án
Gordon Brown ismerteti a G20 csúcstalálkozó eredményeit 2009. április 2-án

Az említett dokumentumokat Edward Snowden, az amerikai „lehallgatási botrány” kirobbantója bocsátotta a lap rendelkezésére. A 29 éves informatikus, aki korábban a digitális hírszerzésre szakosodott amerikai ügynökségnek, az NSA-nak dolgozott, már korábban is utalt arra: készül még meglepetésekkel.

A most nyilvánosságra hozott dokumentumok valóban gátlástalan kémkedésről számolnak be. A brit titkosszolgálatok például internetkávézókat állítottak fel, hogy a hozzájuk érkező küldöttek könnyen internetezhessenek. Ám a gépekre olyan programot telepítettek, amely minden leütött billentyűt feljegyez (keyloggert). Azaz egyszerűen lelopták a delegáltak jelszavait is, amivel a jelentések szerint egyértelműen az volt a céljuk, hogy a csúcstalálkozó után is hozzá férjenek a célszemélyek e-mailjeihez. Feltörték a korábban feltörhetetlennek tartott okostelefonok, a BlackBerryk rendszerét, így a csúcstalálkozó ideje alatt az ezeken folytatott adatforgalmat (azaz levelezést is) figyelni tudták. A GCHQ, a brit digitális hírszerző központ munkatársai pedig egy 15 négyzetméteres digitális kivetítőn „élőben” követhették a csúcstalálkozók telefonforgalmát: ki hívott, kit, mikor és milyen hosszan.

A megfigyelés célja pedig a politikai haszonszerzés volt. A Guardian által ismertetett dokumentumok nem titkolják: az információkból előnyt kovácsoltak a tárgyalások során. Ezért nem csak arra figyeltek, hogy a fontos információkat megszerezzék, hanem arra is, hogy azok 1-2 órán belül eljussanak a megfelelő személyekhez, hogy azok felhasználhassák őket a tárgyalások során.

Az egyik legfontosabb célpont az iratok szerint például a török pénzügyminiszter és kísérete, valamint a Dél-Afrikai delegáció volt. A hatás nem maradt el: Nagy-Britannia ankarai nagykövetét tegnap berendelték a török külügyminisztériumba. Dél-Afrika és Oroszország is tiltakozott.

Egy másik dokumentumból pedig az derül ki: a brit titkosszolgálatok azt is tervezték, hogy 2009-ben lehallgatják a Brit Nemzetközösség kétévente megrendezésre kerülő csúcstalálkozójának résztvevőit. Arról már nem került elő papír, hogy ez valóban megtörtént-e.

Az amerikaiak számára is tartalmazott kellemetlen elemeket a legújabb kiszivárogtatás. Eszerint ugyanezen a londoni találkozón az amerikai hatóságok megpróbálták lehallgatni Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök Moszkvával folytatott telefonbeszélgetéseit. A Guardian megjegyzi: mindenki tudta, hogy Washington és Moszkva kémkedik egymás után, de az ritka és felettébb kellemetlen, ha valamelyiküket rajtakapják.

Nyikolaj Kovalev, az orosz titkosszolgálat egykori vezetője szerint technikailag nem bonyolult lehallgatni egy külföldön tartózkodó államfőt, csak épp nem szokás. „Hogy a nemzetközi és diplomáciai botrányt elkerüljék, a biztonsági szolgálatok számára ez tilos, és általában nem is szokták csinálni” idézte az egykori FSZB-főnököt a Ria Novosty.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.