Internetet a menekülteknek!

Az egész világon felszámolná a szegénységet és mindenkinek tiszta ivóvizet biztosítana az ENSZ, amelynek tagállamai a hétvégén ambiciózus listát fogadtak el arról, hogyan kellene kinéznie a bolygónknak 2030-ban. Azt még nem tudni, honnan jön majd az ehhez szükséges háromezermilliárd dollár.
Az ENSZ-főtitkár kinyomtatva, laminált kártyán hordja a zakója zsebé­ben a világszervezet által a hét végén elfogadott fejlesztési célokat – a lista ugyanis olyan hosszú, hogy még ő sem tudja fejből az összeset. A Fenntartható Fejlesztési Célok nevet viselő listát három év egyeztetést követően, konszenzussal fogadták el a tagállamok a pénteken New Yorkban kezdődött csúcson. A találkozón soha nem látott számú, összesen 154 állam- és kormányfő jelent meg, és hétfőig olyan témák kerülnek napirendre, mint a klímaváltozás, a szí­riai krízis és a menekültválság.
Hszi pénteken az ENSZ-ben. Érdekek helyett igazságosság?
Hszi pénteken az ENSZ-ben. Érdekek helyett igazságosság?
Carlo Allegri / Reuters

Összesen tizenhét célt fogadtak el a tagállamok. Ezeket 2030-ra kellene teljesíteni, ám nem kötelező erejűek. A The New York Times (NYT) szerint a határozatnak amiatt lehet ereje, hogy mindenki megszavazta. A 2000-ben elfogadott Millenniumi Fejlesztési Célok (MDG) elfogadása után pedig kialakultak módszerek arra, hogyan mérjék az elért eredményeket. Az MDG annyiban volt más, hogy az a fejlődő országok számára tűzött ki célokat, míg a most elfogadott lista a világ minden országára vonatkozik.

Olyan pontok szerepelnek a röviden csak Fejlesztési Célok között, mint a szegénység és az éhezés felszámolása, a fenntartható fejlődés, a klímaváltozás ellen tett konkrét lépések, a nemek egyenlősége, a minőségi oktatáshoz, tisztességes munkához és a tiszta vízhez való jog. Becslések szerint a célok eléréséhez háromezermilliárd dollárra lesz szükség.

Az ENSZ-csúcstalálkozót a kínai elnök arra használta, hogy megmutassa, országa immár felelősségteljes világhatalomként kíván megjelenni. Hszi Jin-ping (Xi Jinping) bejelentette, első lépésként kétmilliárd dollár fejlesztési segélyt ajánl fel a fejlődő országoknak a szegénység elleni harcra.

Ígérete szerint a következő 15 évben Peking 12 milliárd dollárt szán ilyen célra, és hangsúlyozta, Kína ezzel „érdekei elé helyezi az igazságosságot". Pekinget korábban sok kritika érte amiatt, hogy csak befektet a fejlődő világban, például Fekete-Afrikában, de az ottani állapotokkal nem törődik.

És Zuckerberg Kína első emberével. Mindenki jól jár
És Zuckerberg Kína első emberével. Mindenki jól jár
Pool / Reuters

Ugyancsak az ENSZ-gyűlés egyik rendezvényén Mark Zuckerberg Facebook-vezér úgy nyilatkozott, hogy segít a világszervezetnek az internetre kapcsolni a közel-keleti menekülttáborokat. A NYT szerint Zuckerberg később úgy nyilatkozott: ez persze nem csak jótékonykodás, hiszen „mindenki jól jár, ha össze vagyunk kötve". Főleg a Facebook, amelynek így több felhasználója lehet. Zuckerberg mindezt a nagyvállalatoknak szánt fórumon mondta, amelynek az volt a célja, hogy meggyőzze az üzleti világot, hogy nekik is érdekükben áll, hogy megvalósuljanak a Fenntartható Fejleszési Célok. Ebben a mellette ülő Angela Merkel német kancellár volt a szövetségese, aki szerint legfontosabb a korrupció felszámolása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.