Az intenzíven ápolják a titokzatos dallasi ebolás beteget

Az orvosok csak keveset árulnak el annak a betegnek az állapotáról, akinél kedden ebolát diagnosztizáltak az Egyesült Államokban. A dallasi kórház intenzív osztályán kezelt személy az első, akinél az Egyesült  Államokban fedezték fel a gyilkos kórt.
A beteg személyiségi jogaira hivatkozva a Texas Health Presbyterian Hospital dolgozói csupán annyit árultak el, hogy a személy „beteg, és intenzív osztályon ápolják". A kórház egyik orvosa, Edward Goodman azonban nem árulta el a sajtó munkatársainak, hogy a beteg amerikai állampolgár-e, illetve férfi-e vagy nő, bár nyilatkozata során többször is a „he" hímnemű névmást használta.

Az első sajtótájékoztatón Thomas Frieden, a járványügyi és járvány-megelőzési központ (CDC) igazgatója elmondta, hogy a beteg szeptember 20-án érkezett meg az Egyesült Államokba Libériából, ám a tünetek – láz, gyengeség, izomfájdalom, fej-és torokfájás – csak négy-öt nappal később jelentkeztek nála. Ezt követően vasárnap kórházba került, ahol elkülönítették a többi betegtől.

Azt, hogy a kezelt személy miért érkezett Dallasba, egyelőre nem tudni biztosan. Goodman kedden azt nyilatkozta, hogy rokonlátogatóba érkezett. „A beteg olyan családtagokhoz jött, akik ebben az országban élnek" – mondta az orvos, ugyanakkor a CNN dallasi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a beteg nem rokonlátogatóba érkezett, hanem egy hete Dallasba költözött.

A legnagyobb félelem a dallasiak körében az, hogy a beteg esetleg másokat is megfertőzött, ám a CDC közlése szerint a 90 százalékos halálozási aránnyal bíró vírus csak azt követően fertőz, hogy kialakultak a tünetek. Hangsúlyozták, hogy minden embert, akivel a beteg érintkezett, megvizsgálnak. Sőt, a mentősöket, akik a kórházba szállították, már el is különítették, de egyelőre egyikük sem mutatta az ebola tüneteit.

A Fehér Ház közlése szerint az esetről tájékoztatták Barack Obama elnököt is. Thomas Frieden, a CDC igazgatója kijelentette, hogy „minden kétséget kizáróan" sikerül megakadályozni az ebola széles körben történő elterjedését az Egyesült Államokban. Az elnök és az igazgató „beszéltek a beteg szigorú elkülönítéséről és ápolásáról, valamint arról, hogyan derítik fel, hogy az illető kikkel került kapcsolatba" - olvasható a washingtoni közleményben.

A lázzal, hányással és belső vérzéssel járó fertőzésre gyógyszer egyelőre nincs, csak kísérleti fázisban lévő szerek. Egyikük, a ZMapp segítségével három Libériában megfertőződött amerikai ápolónak korábban már sikerült felépülnie, de volt olyan beteg is, akinek nem.

A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti felfedezése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára és Szenegálra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet múlt heti jelentése szerint több mint 3000 ember vesztette életét a járványban, és több mint 6500 esetről tudnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.