Inkább nem beszélnek a kémbotrányról

Valószínűleg napokon belül hazautazik az az amerikai diplomata, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy a CIA fedett ügynökeként megpróbálta beszervezni az orosz titkosszolgálatok egyik tisztjét.

Ryan Fogle-t kiutasították Oroszországból, a moszkvai amerikai nagykövetet, Michael McFault pedig szerdán bekérették az orosz külügyminisztériumba, ahol tiltakoztak nála az ügy miatt.

Az amerikai képviselet-vezető nem kommentálta a történteket, a hivatalos közlés szerint azonban a találkozón a kétoldalú kapcsolatok más kérdéseiről és aktuális nemzetközi témákról is szó volt, ami arra utal, hogy Moszkvában nem akarják felfújni az ügyet, nem szeretnék, ha az tartós feszültséget szítana a két ország között.

Noha Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a kémbotrány „nem segíti elő a kölcsönös bizalomerősítés további folyamatát”, a téma nem került szóba Szergej Lavrov és John Kerry szerdai megbeszélésén sem. Az orosz külügyminiszter, aki az Északi-sarki Tanács svédországi értekezletén tárgyalt amerikai kollégájával, azt mondta, hogy fölösleges lett volna beszélni a botrányról, mivel már mindent nyilvánosságra hoztak róla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.