Ingyen kapják az áramot a legszegényebbek lettek

A gazdasági válságot különösen megszenvedő Lettország szokatlan intézkedéssel siet a társadalom legszegényebb rétegeinek sietségére: a tél folyamán ingyen adják az áramot a legrosszabb körülmények között élőknek.

Artis Kampars gazdasági miniszter hétfőn bejelentette, hogy 500 kilowattóráig az állam állja a számlát. A politikus becslései szerint közel százezer család juthat ingyen áramhoz, ez az állami kézben lévő Latvenergo energiaszolgáltató fogyasztóinak 15 százalékát teszi ki.

Az akció november 1-jén veszi kezdetét, az ingyen áramból való részesülés feltétele, hogy a családok részletes beszámolót mutassanak be anyagi helyzetükről. Artis Kampars szerint takarékos fogyasztás mellett az 500 kilowatt elég lehet a tél átvészelésére. Az intézkedéstől azt is várják, hogy csökkenjenek a társadalmi feszültségek.

A Latvenergo hónapok óta küzd a rendezetlen számlákkal, a vállalat kintlévőségei meghaladják a 8 millió latsot (3 milliárd forintot). Lettországban egyedül a fővárosban évente tucatnyian halnak meg a hidegben. Legtöbbjük idős ember, akik vagy halálra fagynak lakásukban, vagy az otthonukban a hideg elleni védekezésként rakott tűz okozza vesztüket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.