Ingyen internet hajléktalanoktól

Prága forgalmas helyein októbertől egyre több hajléktalan Free wi-fi charity feliratú pólókban – routerrel és töltővel is felszerelve – ingyenes mobil internetes hozzáférést kínál a járókelőknek. Aki rászorul, feltöltheti az okostelefonját is. Főleg a turisták körében vált gyorsan népszerűvé a szolgáltatás.

Az ötlet Lubos Bolecek leendő marketingmenedzsertől származik. Amikor még tavasszal Montrealban járt részképzésen, egyszer az utcán ténfergő munkanélküliektől érdeklődött, hol talál wifi-csatlakozást. Ekkor villant fel benne: ezek az emberek lehetnének a mozgó csatlakozási pontok!

Hazatérve Bolecek három barátjával Wifi 4 Life néven céget alapított, az indiegogo.com portálon pedig pénzgyűjtést indítottak projektjük valóra váltásához. Állami segítségért nem ácsingóznak. Miután összejött ezer eurónyi adomány, toborozni kezdték a hajléktalanokat. Akik némi tamáskodást követően belevágtak. – Hétfő és kedd kivételével minden nap nyolc órán át kínálják szolgáltatásaikat, ennek fejében meleg ebédet és vacsorát kapnak, teljesítményüktől függően némi zsebpénzt, egyszerű szállást is ingyenesen szerzünk nekik, ha az adakozó kedv nem apad – mondta a szociológusnak készülő Václav Hovorka.

Az express.cz portál riportban szólaltatta meg a mobilinternetes hajléktalanokat. Radek egykor ismert ökölvívó volt, huszonöt éve viszont munkanélküli, mégis a dejvicei városkerület egyik népszerű alakja. A standján gyakran sorba állnak a mobil feltöltésére. Vladka húszévesen négy évre börtönbe került, tavaly szabadult, büntetett előéletűként nem tud elhelyezkedni. – Mostantól nekem sem lesz céltalan az életem – hangoztatta.

Az ötletgazda Bolecek szerint eddig még nem fordult elő, hogy bárki meglógott volna a kölcsönszerkentyűkkel. – Ők mind tisztességes emberek, amúgy meg a bazárban legfeljebb harminc koronát kapnának, ennél a juttatásaink sokkal többet érnek nekik – hangoztatta Bolecek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.