Indul a rajt a Fehér Házért

Newt Gingrich volt képviselőházi elnökkel számolnak Amerikában az első republikánus elnökaspiránsként 2012-re. A tavasszal a jobboldali önjelöltek egész névsora alakulhat ki.

Több mint elég megírnivalójuk van így is! - mondta mosolyogva csütörtökön Newt Gingrich, az amerikai képviselőház egykori elnöke a kissé lelombozódott sajtócsapatnak, miután - egyes várakozásokkal ellentétben - mégsem jelentette be Atlantában egy úgynevezett elnöki feltáró bizottság létrehozását. Ez lenne az első lépés a Fehér Ház felé tett reménybeli úton. Ugyanakkor a 2012-es elnökválasztás idején 69 éves politikus nem sokkal maradt el ettől: megkezdi az adománygyűjtést, az elnökjelöltség egyik legfontosabb feladatát. Szóvivője világossá tette: technikai okai vannak, hogy a feltáró bizottságot még nem hozza létre. Ez ugyanis már kampányfinanszírozási, adózási kérdés is, és a 90-es évek washingtoni politikájának egyik meghatározó alakja előbb rendezni akarja egyes üzleti ügyeit. Mindenesetre az amerikai sajtó tényként kezeli: hogy Gingrich ezzel az első, 2012-re bejelentkezett jelölt, és szándéka felgyorsíthatja az eseményeket a republikánusok első, tavaszi vitája előtt.

Egyelőre - itteni megfogalmazással - „teszteli a vizeket”, vagyis azt: elnyerhetné-e pártja elnökjelöltségét, hogy hivatalosan is Barack Obama kihívója lehessen. - Úgy véljük, Amerika legjobb évei valójában még előttünk vannak. Úgy véljük, a megfelelő politika révén, a megfelelő értékekkel drasztikusan több munkahelyet lehet létrehozni, drasztikusan magasabb jövedelmekkel - mondta saját államában, Georgiában Gingrich, aki magáról nemrég úgy fogalmazott: Bárki másnál nagyobb karriert mutathatok fel a közéletben, több ideig voltam jelen a médiában is.

Igaz, a volt házelnök a szokásos elnökjelöltek egyik fő kategóriájába sem illik bele: szenátor és kormányzó sem volt, márpedig utoljára, 1974-ben, Gerald Ford személyében jutott el képviselő a Fehér Házig. (És az ő esete Agnew alelnök, majd Nixon elnök lemondása nyomán teljességgel kivételes: mindkét hivatal az ölébe hullott.) Ugyanakkor Gingrich országos ismertsége vitathatatlan, Bill Clinton akkori elnökkel való csatározása az ezredvég amerikai politikájának meghatározó eleme volt.

Kérdés, kik szállhatnak még versenybe a jobboldalon, miközben Obamának várhatóan nem lesz érdemi kihívója a demokraták között. Politikai tervei miatt Gingrich mellett most a szintén elnöki esélyeit latolgató Rick Santorum exszenátort is levette a képernyőről a Fox hírcsatorna. Ám az ilyen „elsötétítés”, mint a szintén ott műsort vezető Mike Huckabee megfogalmazta, kockázatokkal jár; „aznap, amikor bejelentem, hogy indulok, el is vesztettem a jövedelmemet” – mondta a volt arkansasi kormányzó, 2008-as elnökjelölt-aspiráns.  Számolnak Amerikában más exkormányzók indulásával is: az újrázó Mitt Romney (Massachusetts), Tim Pawlenty (Minnesota), valamint a radikális teadélután-mozgalom egyik fő támogatója, Sarah Palin (Alaszka) és a jelenleg pekingi nagykövet Jon Huntsman (Utah) jelentheti be szándékait az elkövetkező hetekben.

Former U.S. Speaker of the House Newt Gingrich reacts during the 38th annual Conservative Political Action Conference (CPAC) meeting at the Marriott Wardman Park Hotel in Washington, February 10, 2011. The CPAC is a project of the American Conservati
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.