Indul a prágai Obama-hadművelet

"Hektikus napok várnak ránk, hiszen rövidesen hazánkba érkezik Barack Obama, méghozzá az Egyesült Államok-Európai Unió csúcstalálkozóra, amelyet a Kongresszusi Központban rendezünk" - közölte pénteken Mirek Topolánek cseh kormányfő, aki egyik leglátogatottabb prágai internetes portálon csevegett az olvasókkal.

Szavait Antonin Manena, a cseh kormányőrség parancsnoka is megerősítette. "Már megérkeztek az amerikai szakértők, akikkel együtt bejártuk az összes helyszínt, amely egyébként már régen ott szerepel a dokumentumaikban" - tájékoztatott a parancsnok, aki a rendszerváltás után több éven át Václav Havel személyes testőre volt.

Így folytatta: "Biztonsági szempontból két különösen nehéz feladat vár ránk. Az amerikai elnök szabadtéren kíván beszélni, feltehetően nagy tömeg előtt, azután pedig a hallgatóság közül néhánnyal szeretne kezet rázni. Ráadásul olyan helyszínt óhajt, amelynek a hátterében a Hradzsin látható. Alighanem a Moldva parti Ján Palach tér lesz a legalkalmasabb, már csak a jelképes jelentősége miatt. Ugyanis a névadó tűzhalállal tiltakozott az 1968-os augusztusi katonai invázió ellen. Az sem leányálom, hogy az amerikai elnökön kívül az uniós tagországok Prágába érkező vezetőinek a biztonságára is felügyelnünk kell" - tette hozzá.

Manena elárulta azt is, hogy tüzetesen ellenőriznek és biztosítanak minden négyzetcentimétert, minden csatornát és útvonalat, amerre majd a harminc gépkocsiból állót elnöki kocsisor elhalad. "A krimikben ugyan a bérgyilkosoké a főszerep, ám a valóságban a merényletek 95 százalékát távirányítású robbantással hajtják végre" - magyarázza. Érdeklődésünkre határozottan leszögezi: "Kizárt, hogy nálunk valaki akár csak megpróbálkozzék azzal, hogy cipővel vagy bármi mással megdobja a vendéget!"

Lubomír Kvícala, a rendőrség különleges alakulatainak a parancsnoka derűlátó. "Több szempontból is könnyebb a dolgunk. Egyrészt a jelenlegi elnök sokkal népszerűbb, mint elődje. Az sem mellékes, hogy az amerikaiak sokkal jobban bíznak bennünk, mint a rendszerváltást követő években. George W.Bush 2007 júniusi és Bill Clinton 1994-es látogatása a legkisebb malőr nélkül zajlott le, miként a 2002-es NATO-csúcs is, mindez máig kiváló ajánlólevél" - szögezte le.

További kérdésünkre válaszolva csupán annyit közölt, hogy az utóbbi rendezvényt 12 ezer rendőr, 2400 katona biztosította. "Most sem lesznek sokkal kevesebben a földön, a levegőben és minden más helyen. Mindez akkor 500 millió koronába (5 milliárd forint) került, a mostani látogatást és a csúcsot sem ússzuk meg sokkal olcsóbban" - közölte.

Miként az útlezárásokat és a hatalmas dugókat sem. Sokan szeretnék látni személyesen is az amerikai elnököt, ennek ellenére Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter kijelentette: "Ha én külföldi turista lennék, akkor április első hétvégéjén elkerülném Prágát, fővárosiként pedig már pénteken elutaznék a vidéki hétvégi házamba vagy máshova." Nyilván azok lesznek többen, akik megfogadják a tanácsát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.