Indul a nyomozás Kaczynski ellen

A volt lengyel kormányfő – Lech Kaczynski néhai elnök ikertestvére – hétfőn mondott le mentelmi jogáról. Rágalmazással vádolják.

Megkezdheti a nyomozást Jaroslaw Kaczynksi ellen a lengyel ügyészség: az eljáráshoz az ad alapot, hogy a konzervatív ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, s egyben parlamenti képviselője hétfőn lemondott mentelmi jogáról. Az ügyészség Roman Giertych egykori oktatási miniszter kérelme alapján rágalmazás miatt indíthat eljárást. Kaczynski és Giertych között 2010-ben kezdődött a konfliktus, amikor a volt tárcavezető egy interjúban azt állította, hogy Kaczynski, mint egykori kormányfő előszeretettel gyűjtött terhelő bizonyítékokat politikai ellenfeleiről. Kaczynski erre hazugsággal vádolta meg Giertych-t, aki válaszul pert indított ellene. Giertych a Lengyel Családok Ligája (LPR) nevű párt tagja, amely 2006 és 2007 között koalícióra lépett a PiS-szel.

Kaczynski egyelőre nem nyilatkozott a mentelmi jogáról való lemondás kérdésében. Pártjának tagjai ugyanakkor elmondták: így akarta megelőzni, hogy egy esetleges parlamenti szavazással vonják meg tőle immunitását. "A kormány minden bizonnyal hatalmas cirkuszra, Kaczynski nyilvános keresztre feszítésére számított" - mondta a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapnak Ryszard Czarnecki, a PiS európai parlamenti képviselője.

A lengyel parlament alsóházában, a szejmben már létrehoztak egy vizsgálóbizottságot, amely a korábbi PiS-kormány által elkövetett esetleges jogi vétségeket veszi górcső alá. A testület saját bevallása szerint eddig nem jutott sokra. Kaczynskit mindazonáltal a fentiek mellett azzal gyanúsítják, hogy befolyásolta az ügyészséget és a titkosszolgálatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.