Indiánokat mészároltak le FARC gerillák

"Sok gerilla haláláért voltak felelősek, ezért végezték ki őket" - közölték a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres erők (FARC), akik nyolc, kémkedéssel vádolt awa-törzsbeli indiánt gyilkoltak meg Kolumbiában. Nem indián ellenes akcióról van szó a baloldali gerillák szerint.

Kémkedés vádjával megöltek nyolc awa-törzsbeli indiánt Kolumbiában baloldali gerillák, akik ezt egy közleményükben hozták nyilvánosságra kedden.

"Sok gerilla haláláért voltak felelősek, ezért végezték ki őket" - közölte a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres erők (FARC), amely szerint ez nem indián ellenes akció volt, hanem olyan személyekkel végeztek, akik "a fajtájuktól, vallásuktól és társadalmi állásuktól függetlenül pénzt fogadtak el, és a hadsereg szolgálatába álltak egy hadműveleti területen".

Az eset még a múlt héten történt. A kiküldött vizsgálóbizottság csak egy holttestet talált meg az Ecuadorral határos törzsi területen. A hadsereg vezetése tagadta, hogy a lemészárolt indiánok nekik kémkedtek, s a védelmi miniszter közönséges bűncselekménynek minősítette a megölésüket.

Az awa indiánok mintegy 21 ezren vannak; a törzs Narino tartományban olyan kokaintermelő területen él, amelyért harcot vívnak a kábítószerbandák és a gerillák. A gyilkosságok után több tucatnyian elmenekültek otthonukból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.