Indiánok tízezrei tüntettek Kolumbiában

Közel 25 ezer őslakos tüntetett Kolumbia délnyugati részén Amerika felfedezésének évfordulója alkalmából a környezet állapotának romlása és Álvaro Uribe elnök politikája ellen.

Valle del Cauca tartományban vasárnap óta rendeznek tömegdemonstrációkat az őslakosok, csütörtökre pedig Cali városába terveznek egy nagygyűlést.

Feliciano Valencia, a kolumbiai indiánok szervezetének tagja a helyi idő szerint hétfőn tartott tüntetések után elmondta: tiltakoznak a Föld állapotának romlása ellen, mert igen fontos számukra az élet tiszteletben tartása. Sérelmezik azt is, hogy Álvaro Uribe elnök - szerintük - nem fordít kellő figyelmet az őslakosok helyzetére.

Az indiánok, akik a dél-amerikai ország lakosságának mintegy három százalékát teszik ki, felróják a kormánynak, hogy nem dolgozott ki számukra szociális programokat, és nem utalta ki számukra a megígért támogatásokat. Panaszkodnak arra is, hogy a kolumbiai hadsereg, illetve a különböző milíciák, gerillaszervezetek fegyveres konfliktusának áldozatává válnak, jóllehet kinyilvánították semlegességüket.

Egy kolumbiai felmérés szerint idén már 82 indiánt öltek meg Kolumbiában, szemben a tavaly meggyilkolt harminccal.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.