Indiai bebörtönözné díjnyertes írónőjét

Börtönnel fenyegetik az indiai hatóságok a világhírű írónőt, Arundhaty Royt, mert nyilvánosan kiállt a Kasmír függetlenségét követelő lázadók mellett.

A legrangosabb brit irodalmi díjat, a Booker-díjat Az apró dolgok istene című regényével elnyert szerző már korábbi beszédeiben és cikkeiben is kiállt a muzulmán felkelők mellett, s a maoista lázadók ügyét is támogatásáról biztosította. Ezeket a nézeteit gyakran ki is fejtette az Outlook című indiai hetilap hasábjain.

Az indiai belügyminisztérium sajtóhírek szerint közölte a delhi rendőrséggel: az írónő ellen lázításért indulhat eljárás, mivel a hét végén egy konferencián kiállt az északi tartomány függetlensége mellett. Vele együtt vizsgálat alá vonnák a konferencián szintén felszólaló kasmíri szeparatista vezetőt, Szied Ali Shah Gilanit is. A lázítás az indiai büntető törvénykönyv szerint pénzbüntetéssel vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható.  

Kasmír státusza 1947, azaz India és Pakisztán elszakadása óta rendezetlen. A két nukleáris hatalom három háborút is vívott miatta. Jammu és Kasmír India egyetlen muzulmán többségű állama, szeparatista mozgalmakkal, amelyek vagy teljes önállóságot követelnek, vagy Pakisztánhoz csatlakoznának. India gyakran vádolja azzal Pakisztánt, hogy a területén kiképzett szélsőségesek harcolnak az indiai oldalon.

A terület indiai részén nyáron kezdődtek a zavargások, amikor a rendfenntartók megöltek egy ártatlan tinédzsert. A hónapok óta forrongó indulatok ekkor törtek felszínre, és azóta is mindennaposak az összecsapások. Június óta több mint száz halálos áldozata volt a konfliktusnak. Az indiai kormány nagy erőkkel vonult be a tartományba, hogy elfojtsa a lázadást. A fegyvertelen, kővel dobáló lázadókra többször rálőttek, és kijárási tilamat vezettek be.

- Ha a kormány azon gondolkodik, hogy engem lázítással vádoljon, az azt jelenti, hogy megijedt attól hogy egyre többen emelik fel a szavukat az ellen, ami Kasmírban történik. Ez új jelenség, és biztosan aggasztja a kormányt - válaszolta egy e-mail-interjú kérdéseire a 48 éves írónő a brit Guardiannak.

- Néhány lapban gyűlöletbeszéddel vádolnak, azzal, hogy szét akarom szakítani Indiát. Ellenkezőleg, a szavaimat a szeretet és a büszkeség motiválta. Az, hogy igazságos társadalomban akarok élni - írta tegnap az indiai sajtóhoz eljuttatott nyílt levelében Roy, aki épp Kasmírban tartózkodik.

-PHOTO TAKEN 08JUN05- Prize-winning author and activist Arundhati Roy gestures during an interview with Reuters in New Delhi June 8, 2005. [India's economic boom is driven by policies which are causing unsustainable environmental damage and blinding
-PHOTO TAKEN 08JUN05- Prize-winning author and activist Arundhati Roy gestures during an interview with Reuters in New Delhi June 8, 2005. [India's economic boom is driven by policies which are causing unsustainable environmental damage and blinding people to the misery of hundreds of millions of poor, Roy said.] Picture taken on June 8, 2005.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.