Indiai atomtengeralattjáró, pakisztáni félelmek

Pakisztán bírálta, a regionális békét veszélyeztetőnek nevezte kedden, hogy India a hét végén vízre bocsátotta első saját gyártmányú atommeghajtású tengeralattjáróját.

Iszlámábád bejelentette: „megfelelő lépéseket” tesz, hogy fenntartsa a stratégiai egyensúlyt rivális szomszédjával, de nem közöltek konkrétumokat.

„Anélkül, hogy fegyverkezési versenybe bocsátkozna Indiával, Pakisztán megtesz minden szükséges lépést biztonságának megőrzése és a stratégiai egyensúly fenntartása érdekében” – üzente az Iszlámábád.

Az Arihant nevű, 85 megawattos reaktorral hajtott és óránként 44 kilométeres víz alatti sebességre képes 6000 tonnás atomtengeralattjáró megépítésével India egy igen szűk körű klub tagja lett az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy Britannia és Oroszország mellett.

A tengeralattjárót – mely 700 kilométerre lévő célpontokra tud rakétát kilőni – vasárnap eresztették a vízbe. India eddig csak szárazföldről és levegőből tudott atomhordozó rakétát kilőni. Az Arihantot néhány próbaév után vetik majd be.

A vasárnapi ünnepségen Manmohan Singh indiai miniszterelnök azt mondta: senkit sem akarnak megtámadni. Azonban hozzátette: muszáj tartani a lépést a technikai fejleményekkel, és biztonsági szempontból a tenger egyre fontosabb India számára. A BBC szerint az atomtengeralattjáró elsősorban Kína hatalmas tengeri flottája által okozott fenyegetettséget próbálja majd kiegyensúlyozni.

Singh miniszterelnöknek egyébként ma kell felelnie a parlament előtt az ellenzék kérdéseire azzal a dokumentummal kapcsolatban, amit nemrég pakisztáni kollégájával, Juszuf Reza Gilanival írt alá Egyiptomban. Eszerint a terrorizmust kiveszik a tágabb békefolyamat kérdései közül.

Az indiai ellenzék szerint ezzel a kormányfő felrúgta azt a „nemzeti konszenzust”, miszerint a tárgyalások folytatásának feltétele, hogy Pakisztán konkrét lépéseket tegyen a terrorizmus felszámolása érdekében. Singh maga is jelezte az aláírás után: csak akkor képzelhető el párbeszéd, ha a mumbai terrortámadások összes elkövetőjét bíróság elé állították.

Pakisztán azt szeretné elérni, hogy feltételek nélkül folytatódjanak a tárgyalások, és ez az érdeke az Egyesült Államoknak is, mert így Iszlámábád teljes mértékben a nyugati határa menti, tálibok elleni harcra tudna koncentrálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.