India terroristák kiadását követeli Pakisztántól

Ötven terroristát követel Pakisztánon a mumbai terrorakció-sorozat után India. Bizonyíték híján Iszlámábád nem működne együtt. Hivatalosan egyetlen pakisztáni ügynök vizsgálódik a helyszínen.

Ötven körözött terrorista kiadását követeli Pakisztántól a mumbai terrorakció-sorozat után India. Az újdelhi külügyminisztérium közleménye szerint a tárca hétfőn jegyzéket adott át a pakisztáni nagykövetnek, feltételezve, hogy pakisztáni személyek követték el a 188 halálos áldozatot követelő vérengzést.

India a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) pakisztáni székelyú iszlamista terrorszervezetet gyanúsítja a múlt heti terrortámadások elkövetésével, többek között vezetőjének, Háfiz Szájednek a kiadását követeli. A névsorban mintegy ötven ember neve szerepel, így Davúd Ibrahimé, az 1993-as mumbai merényletek kitervelőjéé, aki az Indiában körözött személyek listáját vezeti. Úgy tudni, hogy Pakisztánban él, amit Iszlámábád tagad. A pakisztáni tájékoztatási miniszter csak annyit mondott, hogy „válaszolni fognak az indiai jegyzékre”.

„Megneveztek szervezeteket... de ez nem bizonyíték. Ha felmutatnak bizonyítékokat, készek leszünk az együttműködésre" - mondta a CNN hírtelevíziónak Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök.

Gilani cáfolta, hogy nézeteltérések lennének kormánya és a hadsereg között, miután Iszlámábád szombaton úgy döntött, hogy az előzetes bejelentés ellenére mégsem küldi Indiába a pakisztáni titkos szolgálat vezetőjét segítségül a mumbai merénylet körüli nyomozásban, hanem csak egy egyszerű ügynök utazott a szomszéd országba. A miniszterelnök ugyancsak cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a pakisztáni hadsereg visszavonhatja egységeit az északnyugati területekről, ahol az al-Kaida terrorista hálózathoz kötődő tálibok ellen harcolnak, hogy átvezényeljek őket az Indiával határos kasmíri határvidékre.

India nem fontolgat hadi fellépést válaszul a mumbai merényletekre – közölte kedden Pranab Mukherdzsi külügyminiszter. „Senki sem beszél ilyen akcióról” – szögezte le a a tárcavezető, amikor újságírók erről kérdezték.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.