India támogatja a magyar BT-tagságot

Cserébe az ENSZ BT reformjának magyar támogatásáért – így India esetleges állandó tagságáért – Új-Delhi kiáll Magyarország pályázata mellett a testület nem állandó tagságára vonatkozóan. A posztot – amelyből az öt állandó tag mellett 15 ország részesül – Budapest eddig kétszer, 1968-69-ben és 1992-93-ban kapta meg.

India támogatja Magyarország pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára. Cserébe hazánk is támogatásáról biztosította India kezdeményezését, amely arra irányul, hogy a több mint egymilliárd fős ázsiai ország ugyanennek a szervezetnek az állandó tagja legyen (ehhez a BT reformjára lenne szükség).

–Nagyra értékeljük Magyarország gesztusát, erről biztosítottam a külügy- és a gazdasági minisztert is tárgyalásaink során – nyilatkozta lapunknak Ashwani Kumar. Az indiai miniszter parlamenti delegáció élén járt Budapesten, s tárgyalt Matolcsy Györggyel és Martonyi Jánossal is, valamint az Országgyűlés alelnökével, Lezsák Sándorral.

Az indiai kormányban Kumar felel a parlamenti ügyekért, a tudományért és technológiáért, illetve a gazdasági tervezésért is. – Indiai cégek eddig becslések szerint egymilliárd dollárt fektettek be Magyarországon, és hétezer munkahelyet teremtettek. A következő öt évben a tervek szerint India ezermilliárd dollárt költ infrastruktúrafejlesztésre. Ezekben a fejlesztésekben a magyar cégeket is örömmel várjuk, különösen a vízgazdálkodás és -tisztítás, a hulladék-gazdálkodás, a megújuló energiák és a környezetvédelmi technológiák területén – mondta a miniszter.

A nagy összegű fejlesztés célja, hogy biztosítsa az indiai kormány által kitűzött célt, a GDP évi legalább 9 százalékos növekedését. – Csak az agrárszektorban legalább négy százalék növekedést kell elérnünk, hogy ezt a célt megvalósítsuk. És a szegény tömegeket is csupán akkor tudjuk felemelni, ha ezen a szinten tartjuk a növekedést – tette hozzá a szakminiszter.

Az 58 éves Kumar az indiai felsőház tagja, és már korábban is részt vett a Kongresszus vezette kormányban, akkor iparügyi miniszterként. Az India függetlenségét kiharcoló baloldali Kongresszus fontos céljának tekinti, hogy felvegye a harcot az országban súlyos méreteket öltött korrupcióval. Ám Kumar szerint a kormány számára mindig is a szociális programok lesznek az elsődlegesek. – Egy demokráciában a kormánynak minden esetben a legfontosabb célja a legszegényebbek megsegítése kell, hogy legyen – közölte.

Mr. Ashwani Kumar indiai miniszter, Budapest 2011.05.03. Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.